Restless dyads: Revisiting onset and escalation in militarized interstate disputes
Durmak bilmez devletler: Askerileştirilmiş devletlerarası anlaşmazlıklarda başlangıç ve kızışma incelemesi
- Tez No: 350709
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET EMRE HATİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güç kullanımı, kızışma, MID-IP, Heckman seçim modeli, Use of force, escalation, MID-IP, Heckman selection model
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Uluslararası çatışma çalışmalarında anlaşmazlıkların kızışmasını modellemek çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmların çoğundaki modellemeler, anlaşmazlıklardaki olayların tehdit veya güç gösterisi gibi düşük seviylerden güç kullnımı veya savaş gibi daha ciddi seviyelere doğru düzenli bir yol izledikleri varsayımına dayanır. Halbuki MID-IP veri setindeki sonuçlar bu varsayımın çoğu zaman gözlemlenemediğini ortaya koymuştur. 1993-2001 yılları arasındaki askerileştirilmiş devletlerarası anlaşmazlıkların başlagıç düzeylerini baz alırsak, bu anlaşmazlıkların %40'ının direkt güç kullanımı gibi ciddi seviyelerde başladığını görmekteyiz. Bu empirik gözlem bize Diehl (2006) ve Dixon (1993) makalelerinde geçen yaygın varsayım üzerine olan uyarıları hatırlatmaktadır. Analizlerimizde direkt güç kullanımı ile başlayan anlaşmazlıklar“direkt kızışmalar”olarak tanımlanmıştır. Bu tez varsayım ve gözlem arasındaki bu çelişkinin kızışma modellemelerindekiempirik testlerin geçerliliğini ne denli etkilediğini incelmektedir. Bu amaçla, kızışma modeli kullanan çalışmalar arasında kapsamlı ve güncel olarak gördüğümüz Braithwaite and Lemke (2011) makalesindeki modeli tekrarladık. Heckman seçim modeli sonuçları direkt kızışma ile başlayan anlaşmazlıkları örneklemden çıkardığımızda demokarasinin başlangıç safhasındaki anlaşmazlık azaltıcı etkisinin zayıfladığını, fakat ilerleyen seviyelerde kızışma azaltıcı etkisinin arttığını göstermektedir. Böylelikle, eğer demokratik devletler direkt güç kullanımı yerine daha barışçıl bir şekilde iletişime geçseler aralarındaki anlaşmazlık daha fazla kızışmadan çözülebilir diyebiliriz. Analiz sonuçlarımız ayrıca bölgesel uzlaşmazlıkların ve coğrafi yakınlığın direkt kızışma olasılığını artırıcı faktörler olduğunu ortaya koymuştur. Sonuçlarımıza göre direkt kızışmaların çok gözlemlenmesinin kısmi nedenlerinden biri de yanlı veri toplama olabileceğidir.
Özet (Çeviri)
Modeling escalation of disputes constitutes a major cornerstone in international conflict studies. Many of these studies assume that incidents in a dispute follow a regular path where use of force is preceded by lower levels of hostile action such as threat or display of force. Therefore, these studies treat a dispute as having escalated if force was used. A close examination of the MID IP (Militarized Interstate Disputes Incident Level) dataset suggests inaccuracies may exist in this assumption. The MID IP dataset indicates that parties directly utilize force (i.e. without a preceding threat or display of force) in significant number of disputes. That about 40% disputes between 1993 and 2001 directly start with use of force at the MID Onset level echoes warnings made by Diehl (2006) and Dixon (1993). We identify cases in which the first action of a dispute is use of force“direct escalations.”This thesis examines whether this discrepancy poses a threat to the validity of empirical tests of escalation models. To that end, we replicate a comprehensive set of escalation models adopted from Braithwaite and Lemke (2011). More specifically, we compare the models with and without direct escalation cases in the sample of disputes. Results from Heckman selection models indicate that when direct escalations are excluded from the sample, being a joint democracy loses its pacifying effect for dyadic MID onset, although its pacifying effect increases for escalation of these disputes. Therefore, we can say that if democratic dyads try to communicate before involving direct use of force, they might find peaceful resolutions for their problems even at the escalation level. Further analysis suggests that territorial controversy and geographical contiguity significantly increase the likelihood of direct escalation. Finally, results also suggest that direct escalations may partially be an artifact of biased data collection; poorer/peripheral dyads carry a higher likelihood of experiencing a direct escalation.