Vassals, servants and traitors: Image of Serbs in popular Turkish historiography
Vasallar, kullar ve hainler: Popüler Türk tarih yazımında Sırp imgesi
  1. Tez No: 350710
  2. Yazar: MURAT ÖZİŞ
  3. Danışmanlar: DR. SELÇUK AKŞİN SOMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Popüler Türk Tarih Yazımı, Osmanlı-Sırbistan Tarihi, Osmanlı Đmparatorluğu'nda Sırplar, Milliyetçilik, Popular Turkish Historiography, Ottoman-Serbian History, Serbs in the Ottoman Empire, ationalism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma 1990 öncesi Türkiye Cumhuriyeti popüler tarih yazıcılığı çerçevesinde, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Sırbistan ve Sırplar'a odaklanarak hazırlanmıştır. Buradaki amaç, hem erken hem de geç dönem Osmanlı tarihindeki olayları ve karakterleri inceleyerek, toplumun önemli bir kısmına hitap ettiği düşünülen popüler tarih çalışmalarında ortaya çıkan `Sırbistan' ve `Sırp' imgelerini anlamaktır. Bu çalışma, kapsamlı bir tarih yazımı araştırması yapmak amacıyla, çok çeşitli siyasi arkaplanlara sahip yazarların anlatılarının değerlendirilmesinden oluşmaktadır. Bu sayede yazarlar arasındaki benzerlik ve farklılaşmaları anlamak ve ortaya karşılaştırmalı bir tarih yazımı tartışması çıkarmak amaçlanmıştır. Kıyaslama amacıyla Batı'dan ve Türkiye'den Osmanlı tarihi üzerine yapılmış akademik çalışmalar; teorik çerçeve oluşturma amacıyla da Türk tarih yazımı ve milliyetçilik teorileri hakkındaki çalışmalardan faydalanılmıştır. Sonuç olarak, bu çalışma Osmanlı-Sırbistan ortak tarihleri hakkında geniş, temsil edici ve eleştirel bir Türk tarih yazımı okuması ve bu yazımdan anakronizm, çarpıtma ve tarihin araçsallaştırılması bulguları ve örnekleri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is established around the pre-1990 popular historiography in the Turkish Republic with a specific focus on depictions of Serbia and Serbs in the Ottoman Empire. By analyzing the events and characters from both early (i.e. the fourteenth and fifteenth centuries) and late Ottoman history, the aim is to understand how the established image(s) of `Serbia' and `Serbs' functions within popular Turkish historiography, a discipline which addresses a considerable portion of the society. This work, in order to achieve a comprehensive historiography survey, consists of the evaluations of the narratives of the authors with diversified political backgrounds. By doing so the thesis strives to understand the similarities and divergences among the authors and thus encourage a comparative discussion of historiography. For the comparison Western and Turkish academical works on Ottoman history, and for the theoretical framework studies regarding Turkish historiography, theories of nationalism were used. As a result, this study offers a broad, representative and yet critical reading of the Turkish historiography on the common histories of the Ottoman Empire and Serbia as well as examples and indications of anachronisms, distortions and instrumentalization of the history.