Mode choice and shopping mall parking
Türel dağılım ve alışveriş yeri parklanması
- Tez No: 350715
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EREN İNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Karıs¸ık Paketleme, Turel Dagılım, Zarar Lideri, Park Yeri ˘ Ucreti, ¨Alıs¸veris¸ Merkezi, Mixed Bundling, Mode Choice, Loss Leader, Parking Fee, Shopping Mall
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu tezde, tüketicilerin türel dağılım kararları ve alışveriş merkezinin park yeri fiyatlama davranışı analiz edilmektedir. Sunulan modelde, tüketiciler üç seçeneğe sahiptirler:alışveriş merkezine arabalarıyla (ki bu durumda park etmek zorundalar) veya toplu taşıma araçları ile gelebilmektedirler; ya da alışveriş merkezine gelmeyip kendilerine fayda sağlayandiğer seçenekleri değerlendirebilmektedirler. Devlet, toplu taşıma araçlarının ücretlerini belirledikten sonra alışveriş merkezi, sattığı ürünün fiyatını ve park yeri ücretini belirlemektedir. Dengede, park yeri ücretleri her zaman park yeri sağlamanın marjinal maliyetinden daha küçük olmaktadırlar. Daha da önemlisi dengede bulunan park yeri ücretleri toplum açısından en iyi olan park yeri ücretlerindendir. Alışveriş merkezinin park yeri ücreti seçimi, zarar lideri fiyatlandırması, ve ürünün hem park yeri ile birlikte hem de ayrı olarak sunulması, bir karışık paketleme uygulaması olarak düşünülebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, I analyze individuals' mode choice decisions and shopping mall's parking space pricing behavior. Individuals have three choices: first they may come to the mall by car in which case they have to park, second they may come by public transportation, or they do not visit the mall and go for their outside option. The mall determines the price of the good and the parking fee after the government sets public transportation fare. I find that the equilibrium parking fees are always less than the marginal cost of providing parking spaces and more importantly they are two of the many parking fees that lead to the social optimum. The mall can be thought as using parking as a loss leader to increase its profits, and implicitly employing mixed bundling in which the good is sold either alone or bundled with parking.