Fuzuli ve mezhebî görüşleri
Fuzuli and his sectarian views
  1. Tez No: 350826
  2. Yazar: NİHAL İÇTEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DOĞAN KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fuzuli, Şia, Hadîkatu's-Suedâ, Beng ü Bade, Mezhepler, Sünnilik, Fuzuli, Shia, Sunnism, Hadeqat al Suada, Bang wa Bada and Sects
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Fuzuli, divan edebiyatının önemli şairleri arasındadır. Fuzuli'nin asıl ismi Muhammed b. Süleyman'dır. Fuzuli ise onun mahlas olarak kullandığı meşhur ismidir.Fuzuli'nin hayatı ve eserlerini inceleyerek onun mezhebî eğilimini inceleme amacında olan bu çalışma bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Fuzuli'nin hayatı ve Arapça, Farsça ve Türkçe olmak üzere üç dilde kaleme aldığı eserler analiz edilmiştir. Aryıca şairin yaşadığı çağın dini-siyasi şartları ele alınmıştırFuzuli'nin mezhebî eğiliminin araştırıldığı ikinci bölümde ise önce onun mezhebî eğilimiyle ilgili araştırmacıların görüşlerine yer verilmiş, ardından Fuzuli'nin eserlerinin içerik analizleri yapılarak onun mezhebî eğilimi ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu bölümde onun özellikle Hadîkatu's-Suedâ, Beng u Bâde ve Matlau'l-İ'tikâd adlı eserleri incelenerek analiz mezhebî görüşleri tespit edilmeye çalışılmıştır.Çalışmamızın sonunda Fuzuli'nin kendi mezhebini açıkça deklere etmemiş olsa da eserlerinin içeriğinden hareketle onun mutedil bir Şii olduğunu fikrine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fuzuli is one of the most important poets in Divan Literature. His real name is Mohammad b. Suleyman. ?Fuzuli? is his popular appellation name.This thesis consists of one introduction and two chapters. In the first chapter Fuzuli?s life and works at the three languages like Arabic, Persian and Turkish has been studied. In addition the sosyo-politic era of Fuzuli?s age has been revealed.In the second chapter Fuzuli?s secterian tendency has been studied. Firstly we have analyzed scholars opinion on this topic afterwards examined Fuzuli?s books especially Hadeqat al Suada and Bang wa Bada and Matla al Iteqad.In conclusion however he hadn?t declared his sect, we conclude that Fuzuli is a moderate Shia muslim.