Sıcak para girişinin mevduat bankaları üzerindeki etkisi
The effects of hot money inflows on the balance sheet of deposit banks
- Tez No: 350837
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENOL KANDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sıcak Para, Deregülasyon, Spekülatif, Mevduat, Konsolide, Bilanço, Küreselleşme
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Sıcak para, iktisat biliminde genel bir kabul gören tanımı bulunmamakla birlikte, özellikle gelişmekte olan ülkelerin ekonomi gündeminde yer alan en önemli kavramların başında gelmektedir. Bir ekonomi için gerekliliği tartışma konusu olsa da gelişmekte olan ülkelerin kalkınması ve ekonomik hareketliğin oluşması noktasında büyük önem göstermektedir. Öte yandan sıcak paraya bağımlı hale gelen ekonomilerde, sermaye hareketlerinin başka ekonomilere kayması ise önemli krizlere neden olmaktadır.Spekülatif, kısa-dönemci ve aşırı dalgalanma ve akışkanlık gibi kelimelerle tanımlanan sıcak para; hisse senedi, portföy yatırımları, kısa vadeli borç senetlerine yönelim, bankalara açılan kısa vadeli krediler, banka mevduatlarına yapılan yatırım şeklinde ülke ekonomisin de kendini hissettirmektedir.Sıcak para, ülke ekonomilerinin bütünleşmesi olarak tanımlayabileceğimiz küreselleşme kavramı ile birlikte etkisini arttırmaktadır. Sıcak paranın etkisinde olan ekonomilerde gayrimenkul ve hisse senetleri fiyatları gerçeğinden oldukça fazladır ve şişme bir fiyat hakimdir. Sıcak para kar ettiği anda hareketlilik gösterir ve başka tarafa kayar. Deregülasyonun hakim olduğu gelişmekte olan ülke piyasalarda giriş ve çıkışlar oldukça fazladır. Bu ülkelerde kısa vadeli sermaye girişleri ülke ekonomisinin rahatlamasını sağlarken, sermaye çıkışları ise ekonomik krizleri beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada, sıcak para girişinin Mevduat Bankaları Bilançosuna etkisi istatistiksel olarak analiz edilmiştir. 1986-2011 yılları arasında ülkeye giren sıcak paranın, bankaların konsolide bilançosunda yer alan (bazı) aktif-pasif, gelir tablosu ve nazım hesaplarını nasıl ve ne yönde etkilediği istatistiksel olarak test edilip araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hot Money, although it has no generally accepted definition in economic literature, is among the most prominent topics especially in developing markets. Though the necessity of hot money for an economy is highly debatable, it is of great importance regarding the development of emerging markets and economic mobility. On the other hand, leaving hot money results in serious crisis in the countries dependent on hot money. Described as speculative, short-term basis, excessively volatile and mobility, hot money makes itself evident in the form of stocks, portfolio investments, tendency for short term bonds, short run credits issued to the banks and invesments inbank deposits.Hot money becomes even more evident with the development of globalization notion which can be defined as entegration of world economy. In the economies exposed to hot money, real estate and stocks are mostly overpriced and bubbles are prevalent. Hot Money shows mobility at the moment of profit sliding to the other side. Deregulation in the emerging markets which are dominated by inputs and outputs is very large. In these countries while the the short-term capital inflows eases the country's economy, capital outflows brings economic crisis. In this study, the effects of hot money inflows on consolidated balance sheets of Turkish Deposit Banks are statistically analyzed. How and in what directions the hot money, entered the country between the years of 1986-2011, affects (some of) the assest and liabilities located in the consolidated balance sheets, income statements and off-balance accounts of the banks are tested and investigated statistically. Key Word : Hot Money, Deregulation, Speculative, Deposits, Consolidated, Balance Sheet, Globalization