Yerel kültüre ait ögeler içeren İngilizce metinlerin öğrencilerin İngilizce okuma becerileri üzerine etkisi
How English texts including the elements of students native culture affect their reading skills in English
- Tez No: 350871
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY BÜMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültür ve Dil, Yabancı Dil Öğretiminde Yerel Kültür, Türkiye Bağlamı, Culture and Language, Native Culture in EFL Classes, Turkish Context
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada öğrencilerin yerel kültürlerine ait ögelerle hazırlanmış hedef dildeki metinlerin, bu dilde okuma becerilerine etkisi ve öğrencilere yansımalarını araştırmak amaçlanmıştır. Karma yöntem kullanılan bu çalışmada, nicel veri toplama aracı olarak başarı testinden, nitel veri toplama aracı olarak da yarı yapılandırılmış görüşmelerden yararlanılmıştır. Bu tür metinlerin öğrencilerin İngilizce okuma becerileri üzerine etkisini ortaya koymak üzere 20?şer kişilik deney ve kontrol grubu üzerinde çalışılmıştır. Sekiz haftalık öğretim programı süresince kontrol grubundaki öğrencilere mevcut okuma programı uygulanırken, deney grubuna bu programın yanı sıra Türk kültürüne ait ögeler içeren metinler okutulmuştur. Araştırmacı tarafından geliştirilen okumaya yönelik paralel başarı testleri deney öncesi ve sonrası her iki gruba da uygulanmıştır. Çalışmanın nitel verileri ise öğretim programı sonrası deney grubunda yer alan öğrencilerle (n=5) yapılan görüşmelerden elde edilmiştir. Nitel verilerin toplanmasında öğrencilerin kendilerini rahat hissedecekleri bir ortam hazırlanmıştır ve araştırmacı kendi öznel düşüncesini görüşmeler süresince yansıtmamak için özen göstermiştir. Araştırmacı, aynı zamanda uygulayıcı rolünde olduğu için öğrencilerin güvenini kolaylıkla kazanmıştır. ANCOVA?dan elde edilen bulgulara göre, deney ve kontrol gruplarının okuma becerileri başarı testi puanları arasında anlamlı fark elde edilmiştir. Nitel verilerin çözümlenmesi için içerik analizi yapılmıştır. Nitel bulgular, öğrencilerin yerel kültür ögeleri içeren İngilizce okuma metinleri yoluyla, özellikle yukarıdan aşağı okuma stratejilerini daha iyi öğrendiklerini ve böylelikle bu becerileri farklı metinlere daha rahat transfer edebildiklerini göstermektedir. Bunun yanı sıra, öğrenciler yerel kültür ögeleri içeren metinlerin öğretim programında yer almasının kendilerine güvenleri ve güdülenmeleri bakımından yararlı olduğunu belirtmiştir ve araştırmacının öznel gözlemleri de bunu destekler niteliktedir. Ayrıca, bu tür metinlerin alt seviyelerde kullanımının strateji öğretiminde etkili, üst seviyelerde ise ilgi çekici olabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Nicel ve nitel verilerin analizinden elde edilen bulgular ve ilgili araştırmaların ışığında, yerel kültür ögelerinin yabancı dil öğretim programlarına dâhil edilmesi ve benzer çalışmalarla alan yazının zenginleştirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to look into the effects of English texts including the elements of students? native culture on their reading skills in English and the reflections of these texts on students in EFL classes. The mixed method was used in the study. While an achievement test was used to gather quantitative data, semi-structured interviews with the students were carried out to obtain qualitative data. In order to examine the effects of such texts on the students? reading skills in English, an experimental and a control group, with 20 students in each, were formed. The students in the control group were exposed to the existing curriculum of the school during the 8-week long instruction schedule. On the other hand, the experimental group was provided with English reading texts including Turkish culture elements along with the existing curriculum. The parallel achievement tests prepared by the researcher were given to both groups as pre-test and post-test. Qualitative data of the study was gathered from the interviews conducted with the students in the experimental group (n=5) after the instruction. When gathering qualitative data from the interviews, the researcher tried her best to create a relaxing atmosphere and to avoid reflecting her personal opinion. Being the course instructor, the researcher easily earned the students? trust. According to the evidence gathered from ANCOVA, a significant difference was found between the reading scores of the experimental group and the control group in the achievement test. A content analysis was carried out so as to analyse qualitative data. The results of the analysis revealed that the reading texts including the students? native culture had enabled the students to learn especially the top-down reading strategies and to transfer the use of these strategies to different reading texts. What is more, it was mentioned by the students that the inclusion of the reading texts including their native culture in the curriculum had a positive impact on their self-efficacy perception and motivation. The researcher?s subjective observation also supports this statement made by the students. The analysis also showed that while the use of such reading texts at lower levels would enhance strategy training, it would be engaging for the students at higher levels. In the light of the evidence obtained from the analysis of quantitative and qualitative data and the related research, it is suggested that native culture elements should be included in EFL classrooms and similar studies should be carried out in order to enrich the related literature.