Azmi Bey: ittihatçıların meşhur polis müdürü ve Beyrut Valisi
Mr. Azmi: Unionists famous police ditector and the Governor of Beirut
  1. Tez No: 350876
  2. Yazar: CEMAL TEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Sociology, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Beyrut, Polis, Emniyet, İttihat ve Terakki, Beirut, the Police, the Committee of Union And Progress
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 294
Özet
?İttihatçıların Meşhur Polis Müdürü ve Beyrut Valisi? olarak ünlenmiş olan Hüseyin Azmi Bey, 1874/1875 ile 1944 yılları arasında yaşamıştır. İkinci Meşrutiyet Döneminin en tanınmış ittihatçılarından birisi olan Azmi Bey, zabit kâtipliği ile başlayan memuriyet hayatı boyunca; savcı, polis müdürü, kaymakam, mebus ve vali gibi meslekleri icra etmiştir. Dönemin ileri gelen ittihatçılar arasında yer alan Azmi Bey, hem koca bir imparatorluğun çöküşüne hem de Cumhuriyet Döneminin doğuşuna tanıklık etmiş nadir devlet adamlarından birisidir. Bu süreçte, İkinci Meşruiyetin İlanı, 31 Mart Ayaklanması, Bab-ı Ali Baskını, Mahmut Şevket Paşa Suikastı, Beyrut?ta yaşanan ölüm olayları, firari ittihatçıların yurt dışı faaliyetleri ve İzmir Suikastı ve Hükümet Darbesi Davası gibi tarihimizde yer almış olan önemli olaylara şahitlik etmiş ve bu olaylarda bizzat yer almıştır. Ayrıca, II. Meşrutiyet Döneminde Türk Polisinin kurumsallaşmasında ve çağdaşlaşmasında önde gelen kimselerden biri olmuştur.Bu çalışma ile karanlık kuytularda kalan önemli bir Türk devlet adamının daha ortaya çıkarılmış olmasından memnuniyet duymaktayız.
Özet (Çeviri)
?Unionists Famous Chief of Police and the Governor of Beirut as? Mr. Hussein Azmi are known, live between 1874/1875 and 1944. Mr. Azmi which is one of the most well-know from young Turks second constitutional period, beginning with clerkship tenure for officers, prosecutors, police chief, governor, deputy governor and has performed as the professions. Located in the period of the second constitutional young Turks leading Mr. Azmi, as well as the collopse of a huge empire, haas witnessed the emergence of the Republican Era is one of the rare msn in the state. In this process, the second legitimacy award, March 31 Uprising, Raid Government Buildings, The Assassination of Mahmut Şevket Pasha, death events in Beirut, İzmir Assassination of deserters and young Turks and the goverment?s overseas operations, such as Coup case history which has seen significant events that have taken place and has been personally involved in these events. Also, II. Constitutional Era and the modernization of the institionalization of the Turkish National Police has been one of the leading ones who.Staying in the dark recesses of study revealed a significant than the fact that the Turkish government are pleased man.