Büyük Selçuklu Devleti'nin kuruluşu ve Sultan Tuğrul Bey Dönemi (1037-1063)
The Establishment of the Great Seljuk State and the Period of Sultan Tugrul Bey (1037-1063)
- Tez No: 893241
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED İBRAHİM YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Oğuzlar, Selçuklular, Büyük Selçuklu Devleti, Çağrı Bey, Tuğrul Bey, Oghuzes, Seljuks, Great Seljuk State, Cagri Bey, Tugrul Bey
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ'NİN KURULUŞU VE SULTAN TUĞRUL BEY DÖNEMİ (1037-1063) Anıl ERGÜNER Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Eylül 2024 Danışman: Doç. Dr. Muhammed İbrahim YILDIRIM ÖZET Türk ve İslâm tarihine damga vuran Büyük Selçuklu Devleti, Tuğrul Bey döneminde geniş sınırlara ulaşan güçlü bir devlet olarak karşımıza çıkmaktadır. Devletin henüz ilk hükümdarı döneminde güçlü bir siyasî teşekkül olarak karşımıza çıkması, bizi Selçukluların hangi aşamalardan geçerek bu noktaya geldiği ve bu başarının nasıl sağlandığı konusunu sorgulamaya sürüklemektedir. Bu tez çalışmamızın amacı Büyük Selçuklu Devleti'nin henüz ilk hükümdarı döneminde bu başarıyı nasıl sağladığını açıklığa kavuşturmaktır. Çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Selçukluların tarih sahnesine çıkışı incelenmiştir. İkinci bölümde Selçukluların Çağrı ve Tuğrul Bey liderliğinde faaliyetlerine, Gazneliler ile mücadelelerine ve Büyük Selçuklu Devleti'nin kuruluşuna yer verilmiştir. Üçüncü bölüm ise Tuğrul Bey dönemi siyasî olaylarını içermektedir. Çalışmamızda konuların aydınlatılması için birincil kaynakların yanı sıra, konuyu daha önce çalışmış araştırmacıların eserlerine de başvurulmuştur. Böylelikle Tuğrul Bey devrinin sonuna kadar Selçukluları ve Büyük Selçuklu Devleti'ni yakından ilgilendiren tarihî olayların sağlam bilgiler ışığında tahlil edilmesi amaçlanmıştır. Tuğrul Bey döneminde güçlü bir siyasî teşekkül olan Büyük Selçuklu Devleti'nin bu aşamaya gelmesinde, Selçukluların kritik dönemlerde yaptığı göçlerin, İslâmiyeti benimsemesinin, savaş kabiliyeti ve mücadele azmi yüksek bir topluluk oluşunun, Türkmen gücünden başarıyla istifade etmesinin, Çağrı Bey gibi önemli bir askerî figüre ve Tuğrul Bey gibi yüksek bir siyasî kabiliyete sahip isme olmasının etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE ESTABLISHMENT OF THE GREAT SELJUK STATE AND THE PERIOD OF SULTAN TUGRUL BEY (1037-1063) Anıl ERGÜNER Erciyes University, Graduate School of Social Sciences Master's Thesis, September 2024 Supervisor: Assoc. Prof. Muhammed İbrahim YILDIRIM ABSTRACT The Great Seljuk State, which left a significant mark on Turkish and Islamic history, emerged as a dominant power and expanded its borders considerably during Tugrul Bey's reign. This success prompts us to examine the stages through which the Seljuks reached such prominence and how this achievement was realized. Our study aims to clarify the factors contributing to the Great Seljuk State's success under its first ruler. Our study is divided into three main sections. The first part explores the Seljuks' prominence, tracing their migration from Central Asia to the Middle East and their early developments. The second part discusses the activities of the Seljuks under the leadership of Cagri Bey and Tugrul Bey, including their conflicts with the Ghaznavids and the establishment of the Great Seljuk State. This section highlights how these leaders' military and political strategies contributed to the state's formation and expansion. The third part covers the political events during Tugrul Bey's reign, examining how his decisions and leadership shaped the state's development. We utilized primary sources and consulted the works of previous researchers to provide a thorough analysis. This approach allows us to offer a detailed examination of the historical events related to the Seljuks and the Great Seljuk State up to the end of Tugrul Bey's reign. The study concludes that the Seljuks' success was due to their strategic migrations, adoption of Islam, high combat capability, effective use of Turkmen power and the strong leadership of figures like Cagri Bey and Tugrul Bey.
Benzer Tezler
- Ermeni ve Süryani müverrihlerin kaleminden Selçuklular Döneminde Türklerin Anadolu'ya girişi (I. Kılıçarslan dönemine kadar )
The entry of Turks to Anatolia in the Seljuk period from the pen of Armenian and Syrian revolutions (up to i. Kiliçarslan period )
HANRİET BASOĞLU
- Sultan Sencer dönemi güvenlik politikaları (1118-1157)
Sultan Sencer period security policies (1118-1157)
AZER EKİN DEMİRTAŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Siyasal BilimlerNecmettin Erbakan ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AYŞE DUDU KUŞÇU
- Büyük Selçuklu Devleti emir ve komutanları
Great Seljuk State amirs and commanders
MERVE NUR ÖZTÜRK
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
TarihKaramanoğlu Mehmetbey ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MEHMET ALİ KAPAR
- Selçuklular zamanında Irak'ta Müslümanlar arasında dini-mezhebi çatışmalar ve sosyo kültürel etkileri (H.447–590 / M.1055–1194)
Religious and sectarian conflicts among Muslims in the Seljuk period and their cultural and social effects (447-590 AD) (1055-1193 H)
HUSSIEN SHAKIR SHARIF