Faal futbolcuların takım rolleri algılarının değerlendirilmesi
Evaluation of active football players' team roles perceptions
  1. Tez No: 350926
  2. Yazar: SEDAT ATEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Takım Rolleri, Belbin Takım Rolleri, Futbol, Futbolcu, Mevki, Takım Dinamikleri, Team Roles, Belbin Team Roles, Football, Football Player, Position, Team Dynamics
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Futbol günümüzde en fazla takip edilen spor dallarından biridir. Hal böyle olurken, insanların futbola olan ilgisinin, maddi ve manevi desteğinin devamının sağlanması ve bu desteğin artırılması amacıyla futbola yapılan yatırımlar giderek artmaktadır. Dolayısıyla futbol kulüpleri kendi imkanları doğrultusunda taraftarlarının izlerken keyif alabileceği başarılı takımlar oluşturmaya gayret etmektedir. Futbolun takım sporu olması sebebiyle, başarının elde edilmesi bir ya da birkaç kişiyle mümkün olmamaktadır. Futbolda başarı, takım bünyesinde bulunan her bir oyuncunun, görev ve sorumluluklarının bilinciyle kendisinden beklenen rolleri yerine getirmesiyle mümkün olmaktadır. Bu çalışmada M. R. Belbin'in“Takım Rolleri Kişisel Algı Envanteri”kullanılmıştır. Araştırmaya katılan futbolcuların %43,2'si 3. Lig'de, %56,8 Bölgesel Amatör Lig'de oynamaktadır. Bu futbolculardan kendilerini, sırasıyla Takım Oyuncusu (%24), Uygulamacı (%19,2) ve Girişken (%14,4) olarak algılayanların oranı en yüksektir. Ayrıca ikili rol tipolojisine göre futbolcuların %65,6'sı kendilerini İlişki Yönelimli, %34,4'ü de kendilerini Görev Yönelimli olarak algılamaktadır. Yukarıda belirtilenler doğrultusunda, gerçekleştirilen bu çalışmayla, üyelerin sahip olduğu takım rollerinin belirlenmesiyle birlikte, bir futbol takımındaki takım içi dinamiklerin korunmasına ve geliştirilmesine önemli katkılar yapacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Football is one of the followed sports nowadays. Because of people's interest in football both material and moral support for contribution. Investments are increasing to this sport. Therefore football clubs make an effort to enjoy their supporters in accordance with their own facilities to build successfull teams. Due to the team sports of football, it is impossible to obtain success with one or several people. Success in football is possible with the awareness of the duties and responsibilities which are expacted to fullfill by each player in team site. In this particular research M.R. Belbin's team roles self perception inventory was used. the data were collected from the 2 different participant groups which are %43,2 3rd division players and %56,8 local amateur league players. these participants calls themselves respectively %24 team worker, %19,2 company worker and %14,4 resource investigator. Besides that according to multidimensional scaling analysis, players perceive their roles as %65,6 relationship based and %34,4 task based.In accordance with the foregoing work carried out, the determination of the roles of team members will make significant contributions to protection and development of team dynamics in a football team.