Balıkesir ilinde jeotermal enerji potansiyeli ve ekonomik etkiler
Geothermal energy potential and economic impacts of the province of Balikesir
  1. Tez No: 350975
  2. Yazar: BURCU KARAGÜÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN CETINTAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Jeotermal, Balıkesir Ekonomisi, Energy, Geothermal, Balikesir Economics
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Enerji kavramı ve enerji kaynaklarının sürdürülebilirliği geçmişten bugüne dünyanın en önemli konularından ve sorunlarından biri olmuştur. Enerji kaynaklarının hızla tükenmesi, petrol, kömür, nükleer enerji gibi kendini yenileme durumu olmayan kaynakların bilinçsizce kullanılması, bu kaynakların çevreye ve atmosfere verdiği kirlilik gibi etkenler insanları yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya yönlendirmiştir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının en önemlilerinden olan jeotermal enerjinin günümüzde birçok faydası bulunmakla birlikte, bunların başlıcaları; yenilenebilir olması, yani doğru kullanımla tükenmesi zor bir enerji çeşidi olması, tespit ve üretiminin kolay olması, maliyetinin düşük olması, yatırımın çok kısa bir zamanda geri dönüş sağlaması, ayrıca diğer kaynaklara göre çevreye verilen zararın da çok az olmasıdır. Jeotermal enerji, değeri anlaşılan bir enerji çeşidi olmakla beraber kullanımı illere göre değişmektedir. Ülkemizdeki jeotermal sahalar daha çok Batı Anadolu'da yoğunlaşmıştır. Bunlardan biri olan Balıkesir jeotermal sahası da kapasite nedeniyle önem taşımaktadır. Balıkesir ili ise çok önemli bir jeotermal kaynak barındırmasına karşın jeotermal enerjiden yeterince faydalanamamaktadır. Balıkesir ili jeotermal kullanımı; termal turizm, konut ısıtma temel kullanımlarla sınırlı bir şekilde yürütülmekle beraber son yıllarda değişik amaçlarla kullanılabilirliği incelenerek, sera kullanımına yönelik çalışmalar yapılmaktadır.Bu çalışma jeotermal enerjinin ekonomik etkilerinin Balıkesir özelinde incelenmesi amacıyla ve alternatifler içinde maliyeti düşük ve potansiyel açıdan zengin olduğumuz jeotermal enerjinin temel avantajları üzerinde durularak bu seçeneğe dikkat çekilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The sustainability of the concept of energy and energy resources from the past has been one of the world's most important issues and problems. The rapid depletion of energy resources, petroleum, coal, nuclear non-renewable resources such as energy use unconsciously self-renewal status, these sources of pollution factors such as the environment and the atmosphere led people to use renewable energy sources.Geothermal energy is the most important renewable energy sources today, there are many benefits, but these are just a few; to be renewable, so that the correct type of use, the depletion of energy difficult to detect, and is easy to manufacture, the cost is low and provide the return on investment in a very short time, as well as other sources of environmental damage is too little.Geothermal energy, types of energy, although the use of an agreed value varies by province. Geothermal fields in our country are concentrated mostly in Western Anatolia. One of them is the capacity of the geothermal fields are important because of Balikesir. Balikesir province, despite containing a very important source of geothermal energy geothermal benefit from enough. The use of geothermal province of Balıkesir, thermal tourism, residential heating with the basic uses, in a limited way in recent years to improve it by examining the availability of different purposes, are carried out for the use of the greenhouse. This study was to investigate the case of Balikesir and economic contributions of low-cost alternatives and potential of the main advantages of geothermal energy with emphasis on the rich that tried to bring attention to this option.