Bandırma'daki sanayicilerin Kuş Cenneti Milli Parkı kirlilğini algılaması
Industrialits perception of pollution at Kus Cenneti National Park
- Tez No: 350976
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Kuş Cenneti Milli Parkı, Bandırma, sürdürülebilir kalkınma, sanayileşme, doğa koruma, Kuş Cenneti National Park, Bandırma, sustainable development, industrialization, nature protection
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Kuş Cenneti Milli Parkı (KCMP) barındırdığı kuş türleri ve ekosistem işlevleri nedeniyle eşsiz bir doğa parçasıdır. Milli parkta son yıllarda kirliliğin artması birçok kişi tarafından tamamen sahadaki sanayi tesislerine bağlanmış ve çevreye gereken önemi vermediği gerekçesiyle sahadaki sanayiciler sürekli olarak suçlanmıştır. Bu çalışma sanayicilerin kendilerine yöneltilen bu suçlamalar ve KCMP ile ilgili görüşlerini yansıtmayı amaçlamıştır. Acaba sanayiciler doğa koruma programlarını nasıl algılamaktadırlar? Kendilerine yöneltilen suçlamalara verdikleri cevaplar nelerdir? Sanayiciler gerçekten doğaya karşı duyarsız mıdır? Acaba parkın korunması sürecinde onların yaşadığı zorluklar nelerdir? Çalışma sırasında sanayicilerle ve sanayicileri temsil eden sivil toplum kuruluşlarıyla açık uçlu sorular kullanılarak görüşmeler yapılmış ve elde edilen bulgular literatür taramasıyla desteklenmiştir. Çalışma sonunda sanayicilerin duyarlı olmalarına rağmen bir dizi etken dolayısı ile çevresel yatırımlarda isteksiz davrandıkları tespit edilmiştir. Çalışma ile sahadaki sanayicilere ön yargı ile yaklaşılmadan koruma planları için sanayicilerin de görüşlerinin alınması ve çevreyi koruyan sanayicilere çeşitli teşvikler verilmesinin KCMP için daha faydalı olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kuş Cenneti National Park is a unique environment because of the species it supports and because of its functions in the ecosystem. However, there has been deterioration in the park lately and industrialists in Bandırma were blamed for the degradation. Therefore, this study is an attempt to evaluate the blames and illuminate the perception of industrialists on national park and on nature protection in general. How have industrialists perceive nature protection programs? What are their answers for the blames? Are they really insensitive to nature protection? What are some of the difficulties they face in an environment that has vital habitat for wild life? To answer these questions a fieldwork was conducted in the area, some industrialists and representatives of Non-Governmental Organizations (NGOs) were asked to express their opinion. The study showed that despite their awareness for environmental degradation a number of obstacles prevent them from making investments that are environment friendly. The industrialists should be approached without prejudice and the ones who are willing to pay for the environment should be subsidized.