Tasvirli eserler ve yazılı kaynaklar ışığında Hititlerde müzik
Music in Hittites in the light of descriptive works and written resources
  1. Tez No: 351037
  2. Yazar: PINAR DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. SEMİH GÜNERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Müzik, Archeology, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Hitit Müzik Kültürü, Müzik Enstrümanları, Kabartmalar, Arkeoloji Verileri, Hitit Metinleri, Hittite Music Culture, Musical İnstruments, Wall Reliefs, Archeological Sources, Hittite texts
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 304
Özet
Tasvirli Eserlerde ve Yazılı Kaynaklarda Hititlerde MüzikBin tanrılı halk Hititler, güçlü askeri ve siyasi yapılarını tanrıları için kusursuzca yerine getirdikleri ibadetlere bağlıyorlardı. Bu ibadetlerin başında bayramlar yer alırdı. Otuz bini aşkın çivi yazılı tabletin yüzde seksenini oluşturan bayram metinleri, dinsel işlemin nasıl gerçekleştiğini anlatan önemli belgelerdi. Metinler incelendiğinde çalgı aletlerine, müzisyenlere ve onlara eşlik eden şarkıcılara, dansçılara rastlanır. Bayramlarda müziğin sıklıkla bahsedilmesi dini açıdan önemini vurgulamaktadır. Hitit yazılı kaynaklarda çalgıların tipolojik özelliklerine dair bilgiler maalesef yer almamaktadır. Bu yüzden Hitit tasvirli eserler üzerinde yapılan çalışmalarda çalgı aletlerine rastlanılması tipolojik bilgiler edinmeyi sağlayan önemli bir kaynaktır.?Tasvirli Eserler ve Yazılı Kaynaklar Işığında Hititlerde Müzik? adlı çalışmamızda yol gösterici olan: tasvirli eserler ve yazılı belgeler iki önemli nokta olmuştur. Önemli bu iki başlık birbirini destekleyen ve aynı zamanda besleyen değerli bilgi kaynaklarıdır. Tasvirler üzerinde betimlenen sahnenin akışı, yer alan figürlerin görevi, kült malzemeleri ve müziğin varlığı Hitit bayram metinleri kaynak alınarak çözümlenmeye çalışılmıştır. Müziğin varlığı metinler ve tasvirler üzerinde belgelenirken, Hitit gündelik yaşam içinde neyi ifade ettiği karanlıktır.Hititler, müziği kusursuzca yerine getirirler; müzik, tanrıyı hoşnut etmenin yollarından biriydi; bu da kazanılan savaşların, bolluğun ve doğurganlılığın tanrı tarafından Hititlere verilen hoşnutluğun göstergesiydi.
Özet (Çeviri)
Master?s Thesis Music in Hittites in the light of Descriptive Works and Written ResourcesHittites, a people of thousand gods, attributed their powerful military and political structure to the religious worships they performed flawlessly for their gods. The most important of these worships were religious festivals. The festival texts, which constituted the eighty percent of more than thirty thousand cuneiform tablets, were important documents that explained how religious activities took place. When those texts are examined, one comes across musical instruments, musicians, and singers and dancers that accompany them. The mention of music during festivals shows its importance in terms of religion. Unfortunately, we can?t access the typological characteristics of the instruments from written Hittite sources. For this reason, encountering musical instruments in studies that are made on works describing Hittites is an important resource that allows us to learn typological information.In our study called ?Music in Hittites in the light of Descriptive Works and Written Resources?, descriptive works and written documents were two important points. These two headings were precious sources of information that supported and fed each other. By using the Hittite festival texts as a reference, we tried to analyze the flow of the scene which were described, the duties of the partaking figures, cult materials and the existence of the music. While the existence of music was documented on texts and descriptions, it was not clear what it represented in daily Hittite life.Hittites played their music flawlessly. Music was one of the ways of pleasing gods; gods in turn enabled them to win wars, give them abundance and fertility as a reward.