Kemanda teknik sorunların saptanması ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri
Determination of technical problems on the violin and advisory solutions
  1. Tez No: 351047
  2. Yazar: ALPTEKİN ÖMÜR GÖREN
  3. Danışmanlar: PROF. CEYDA UZGÖREN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Keman Tekniği, Sol El Tekniği, Sağ El Tekniği, Yay Tekniği, Violin Technique, Left Hand Technique, Right Hand Technique, Bow Technique
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yaylı Çalgılar Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Keman Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
Bu tezde temel keman sol el tekniği, sağ el tekniği ile kemanda virtüöziteyi ve müzikal ifadeyi destekleyen teknik uygulamalar incelenmiştir. İnceleme sırasında duruş pozisyonu, keman tutuş pozisyonu, pozisyon geçişleri, pozisyonlar, vibrato, portamento ve glissando, yay tutuş ve sürüşü, temel ve ileri yay teknikleri, süsleme teknikleri detaylı olarak örneklerle anlatılmıştır. Çalışmada ayrıca kemandan kaliteli ton elde etmeye yönelik tavsiyeler de verilmiş, teknik konularda karşılaşılabilecek sorunlara karşı çözüm önerileri getirilmiştir. Bu çalışmanın oluşturulmasında ünlü pedagog ve otoritelerin yazmış olduğu yabancı kaynak kitaplar ve metodlardan, daha önce hazırlanmış olan tezlerden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this dissertation project basic left hand and right hand techniques, the technical applications, that supports musical explanations and virtuosity on the violin had been examined. During this project posture, violin hold, shiftings, positions, vibrato, portamento, holding and drawing the bow, basic and advanced bow techniques and embelishment techniques are elaborately explained and examined. Additionally some advisory solutions were given related with tone production and handling the technical problems on the violin. In this thesis foreign source books, different dissertation projects and methods written by well known authorities and pedagogues are used as source material.