Spinal anestezi uygulanan sezaryenlerde uterus büyüklüğünün hipotansiyona etkisi
The effect of the size of the uterus to hypotension in caesarean sections performed with spinal anesthesia
- Tez No: 351081
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAKİYE UĞUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Spinal anestezi, sezaryen, hipotansiyon, uterus büyüklüğü, efedrin, Spinal anesthesia, ceasarean section, hypotension, the size of the uterus, ephedrine
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Spinal anestezi uygulanan sezaryen operasyonlarında hipotansiyonu belirlemek, hipotansiyon ile uterus büyüklüğü ve efedrin gereksinimi arasındaki ilişkiyi araştırmak. Gereç ve yöntem: Çalışma ameliyathanede spinal anestezi uygulanarak sezaryen operasyonuna alınan 18 yaş ve üzeri, ASA I-II, 50 hastada yapıldı. Operasyon öncesi obstetrik ultrason ile amniyon mayi miktarı (AMV), tahmini fetal ağırlık (TFA), gebelik haftası (GEBH) verileri alındı. Ameliyathanede hastaların simfizis pubis ve uterin fundus arası mesafesi (SPFM) ölçüldü. Yaş, kilo, boy, body mass index (BMI) verileri kaydedildi. Noninvaziv sistolik, diastolik ve ortalama kan basıncı, kalp atım hızı, periferik oksijen satürasyonu ölçüldü. Her iki koldan damar yolları açılıp 10 ml/kg % 0.9 NaCI infüzyonu yapıldı ve ameliyat boyunca aynı dozdan infüzyona devam edildi. Hasta oturtularak L3-4 veya L4-5 interspinöz aralıktan 25 G Quincke spinal iğne 10 mg hiperbarik bupivakain ve 12,5 mcg fentanil ile spinal anestezi uygulandı. Hasta supin ve 15 derece sola tilt pozisyona alınıp kan basıncı ölçüldükten sonra duyusal blok seviyesi değerlendirildi ve maksimum blok seviyesi kaydedildi. Kan basıncı 100 mmHg veya hastanın bazal kan basıncının % 20' sinin altına düşmesi halinde intravenöz 10 mg efedrin yapılarak hastanın başı yükseltildi. Tüm hastalara maske ile 2 lt/dakika oksijen verildi. Bebek çıktıktan sonra pediatri servisinde ölçülen yenidoğan ağırlıkları kaydedildi. Bulgular: Spinal anestezi sonrasında hastalarda SPFM ile hipotansiyon ve verilen efedrin dozu arasında korelasyon olmadığı görülmüştür. Yenidoğan ağırlığı ile verilen efedrin dozu arasında da korelasyon olmadığı saptanmıştır. SPFM ile YDA, GEBH, BMI, TFA, AMV arasındaki ilişki anlamlı bulunmuştur. YDA ile GEBH, AMV ve TFA arasındaki ilişki anlamlıdır. GEBH ile BMI arasındaki ilişki ve GEBH ile TFA arasındaki ilişki anlamlı bulunmuştur. AMV ile TFA arasındaki ilişkininde anlamlı olduğu görülmüştür. Sonuç: Simfizis pubis fundus arası mesafenin büyüklüğü ile hipotansiyon ve efedrin ihtiyacı arasında ilişki olmadığı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine hypotension in the ceasarean sections performed with spinal anesthesia, to investigate the relationship between the hypotension and the size of the uterus and the ephedrine requirement. Material and Method: The study was conducted on 50 patients that were taken into ceasarean sections performed with spinal anesthesia who were 18 years old or older and ASA I-II. The data including the volume of the amniotic fluid (AFV), estimated fetal weight (EFW), the week of pregnancy (PW) were gathered with obstetric ultrasound before the operation. The length between the symphysis pubis and the uterine fundus (SPFL) of the patients was measured in the operating room. Age, weight, height, body mass index (BMI) data were recorded. Systolic, diastolic and mean blood pressure, heart rate, peripheral oxygen saturation were measured noninvasively. Vascular access was established from both arms and 10 ml/kg 0,9% NaCl infusion was performed and the infusion was maintained with the same dose throughout the operation. The patient was sat down and spinal anesthesia was performed with 10 mg hyperbaric bupivacaine and 12.5 mcg fentanyl from L3-4 or L4-5 interspinous gap by 25 G Quincke spinal needle. After the patient was taken into supine and 15-degree tilt position and blood pressure was measured, the level of sensory block was assessed and maximum block level was recorded. In the event that the patient's blood pressure fell below 100 mmHg or the baseline blood pressure fell below 20%, intravenous 10 mg ephedrine was performed and patient's head was raised. 2 lt/min oxygen was given with mask to all the patients. After the baby was out, the newborn weights measured in pediatrics were recorded. Findings: There was no correlation between SPFL and hypotension and the dose of ephedrine given in patients after spinal anesthesia. It was also determined that there was no correlation between the weight of the newborn (NBW) and the dose of ephedrine given. The correlation between SPFL and NBW, PW, BMI, EFW, AFV were found statistically significant. The correlation between NBW and PW, AFV, EFW was statistically significant. The correlation between PW and BMI, and PW and EFW were statistically significant. The correlation between AFV and EFW was also found statistically significant. 45 Conclusion: We believe that there is no correlation between the size of the length between the symphysis pubis and the uterine fundus and hypotension, and ephedrine requirement.