Tanzimat döneminde ekonomik ve sosyal yönleriyle Manastır şehri
Economic and social aspects of the tanzimat period Monastir city
  1. Tez No: 351080
  2. Yazar: HÜSEYİN BAHA ÖZTUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ BEYHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Manastır, Makedonya, Vilayet, Sancak, Konsolosluk, Ticaret, Eğitim, Monastir, Macedonia, Province, Sanjak, Consulship, Commerce, Education
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
Tanzimat Fermanı ile birlikte Osmanlı Devleti'nde birçok alanda olduğu gibi idari yapılanmada da önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Bu değişiklikler şehirleri etkileyerek klasik dönem şehirlerinin yerini modern şehircilik anlayışında ve günümüz şehirlerinin temelini oluşturan merkezler almıştır. Bu yeni dönemde şehirler yeni kurumlarla tanışmışlar ve bu yeni kurumlara ait yapılar şehrin çehresini değiştirmiştir. Genişleyen idari yapılanma içinde her birimin kendine yer bulabildiği yeni hükümet binaları, haberleşmede kullanılmaya başlanan telgraf için inşa edilen telgraf merkezleri gibi yeni merkezler eski şehirlerin merkez anlayışını değiştirerek yeni bir şehir merkezi oluşturmuştur. Belediyecilik bu dönemde gelişmiş, şose yolların yapımı, kaldırımların düzenlenmesi ve su kanallarının sayısının arttırılması gibi altyapı çalışmaları hız kazanmıştır. Ayrıca bu dönemle birlikte hız kazanan eğitim faaliyetleriyle şehir merkezlerinde ilk ve orta dereceli okullar açılmaya başlanmıştır.Tanzimat ile birlikte hız kazanan bu gelişmelerden Manastır şehri de etkilenmiş şehir yeni bir görünüm kazanmıştır. Özellikle 1863 yılında meydana gelen yangın neticesinde büyük ölçüde zarar gören şehrin yeniden imar çalışmalarında bu yeni düzenlemeler göz önünde tutulmuş ve modern Manastır şehrinin oluşmasında önemli aşama kaydedilmiştir. Bulunduğu bölge itibarıyla ve aynı zamanda 3. Ordu'nun komuta merkezi olması hasebiyle şehirde birçok devlet konsolosluklar açmış ve Manastır'ın“Konsoloslar Şehri”olarak adlandırılmasına neden olmuştur. Manastır şehri Tanzimat döneminde gösterdiği gelişmeyle Osmanlı Devleti'nin batı tarzında modern şehir merkezlerinden birisi haline gelmiştir
Özet (Çeviri)
With Tanzimat Edict there had been many significant changes in Otoman Empire in many fields as well as administrative structure. These changes had effected the cities and the classical period cities replaced by modern urbanism and provide the basis for today's cities. In this new era the cities met with new institutions and the architectures which belong to these institutions had changed the face of the cities. In the expanding administrative structure, government buildings where all branches can take part in, telegraph centers which was built for usage of the comminication means had changed the old city mentality and composed a new city center. Municipal changed, infrastructure works such as construction of macadam roads, regulation of the pavements, increasing the number of water channels had gained speed in this era. Also with the rapid educational advances in the period, new primary and secondary schools had been opened.The City of Monastir had also been effected with these changes in Tanzimat era, and the ctiy had gained a new look. Especicially, after the 1863 fire, the city was greatly damaged, and these changes had been taken into account and significant progress was recorded. As the city was the centre of the 3rd army and because of its location, many countries opened consulships there, and thats why the city was named as ''city of consulships''.Monastir City, with its progress in Tanzimat period, had been one of the modern cities in Western style in Ottoman Empire.