Intertrokanterik femur kırıklarının pertrokanterik fiksatör ile tedavi sonuçlarımız
Our treatment results of femur intertrochanteric fractures with pertorchanteric fixator
- Tez No: 351411
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖMER ARPACIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Intertrokanterik Femur kırığı, Pertrokanterik Fiksatör, Foster Kriterleri, Intertrochanteric Femur Fractures, Pertrochanteric Fixator, Foster Criteria.te
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Biz bu çalışmamızda; intertrokanterik femur kırığı nedeniyle 2007 ve 2013 yılları arasında ameliyat edilen, son Biz bu çalışmamızda; intertrokanterik femur kırığı nedeniyle 2007 ve 2013 yılları arasında ameliyat edilen, son kontrollerini yapabildiğimiz 16 olgunun değerlendirmesini yaptık. Çalışma kapsamına alınan hastaların 10'u (%62,5) bay, 6'sı (%37,5) bayan idi. hastalar 37 ve 93 yaş aralığında idi. 2 hasta (%12,5) tarafk kazası, 14 hasta (%87,5) basit düşme sonucu acil servisimize başvurdu. 9 hastanın (%56,25) sol, 7 hastanın (%43,75) sağ intertroaknterik femur kırığı vardı. Pertrokanterik fiksatör yaptığımız 16 hastamızdan 1'i eksternal fiksatörü çıkarıldıktan 7 ay sonra ve diğeri 9. ayda mevcut medikal durumlarından dolayı öldüğü anlaşıldı. Takip süremiz ortalama 11,5 aydı (7-24 ay). Fonksiyonel ve anatomik değerlendirme Foster Kıriterlerine göre yapıldı. Fonksiyonel sonuç 10 hastamızda(%62,5) mükemmel,4 hastamızda (%25) iyi, 1 hastamızda (%6,25) orta ve 1 hastamızda (%6,25) kötü olarak tespit edildi. Anatomik sonuç 7 hastamızda(%43,75) mükemmel, 7 hastamızda (%43,75) iyi, 1 hastamızda (%6,25) orta ve 1 hastamızda (%6,25) kötü olarak tespit edildi. Bulgularımıza göre pertrokanterik fiksatör uygulama kolaylığı ve başarı oranı açısından uyğun hastalarda güvenilir bir tedavi seçeneğidir.
Özet (Çeviri)
In our study we assessed 16 patients operated because of femur intertrochanteric fracture between 2007-2013 that we can make final examination. There were 10(%62.5) male 6 (%37.5) female patients included into this study.Patients were between 37 to 93 years old.2 of the patients admitted to emergency after trafic accident and 14 after simple fall.9 patients(%56.25) had left and 7 patients(43.75) had right femur intertrocanteric fracture. One of the patient treated with pertrokanteric external fixator deceased 7 months after device removal and another one deceased after 9 months. Mean follow up was 11.5 months(7-24 months). Foster criteria was used for functional and anatomical evaluation.Functional outcomes was perfect in 10 (62.5) patients,good in 4 (%25) patients,moderate in one patient and poor in one patient.Anotomical outcomes was perfect in 7(%43.75) patients,good in 7 patients,moderate in one patient and poor in one patient. Our results show that pertochanteric external fixator is a reliable treatment choice for appropiriate patiens which is easy to use and has a good sucess rate.