Uluslararası güvenlik anlayışında gıda güvenliği sorunsalı: Avrupa Birliği-Türkiye karşılaştırmalı analizi
Food security from an international securiy perspective: A comparative analyses of EU-Turkey
- Tez No: 351507
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM BUDAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik Çalışmaları, Avrupa Birliği, Gıda Güvenliği, Gıda Güvenilirliği, Ortak Tarım Politikası, Security Studies, European Union, Food Security, Food Safety, Common Agricultural Policy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
2007?2008 yıllarında yaşanan gıda krizi küresel ölçekte sürdürülebilir gıda güvenliğinin sorgulanmasına neden olmuştur. Bu kriz, aynı zamanda küresel gıda sisteminin kırılganlığını ortaya koyarak, gıda güvenliği konusunu sadece az gelişmiş ülkelerin değil gelişmiş ülkelerin de gündemine almaları gerekliliğini ispatlamıştır. Bu çalışmanın ana sorunsalı da Türkiye?nin sürdürülebilir bir gıda güvenliği politikasının olup olmadığını araştırmaktır. Gıda güvenliği politikaları bakımından Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki farklılıkları ve benzerlikleri gösteren bu çalışmanın temel argümanı gıdanın devletler için ulusal bir güç unsuru olduğudur. Bu doğrultuda çalışma, gıda güvenliğini tanımladıktan sonra Avrupa Birliği ve Türkiye?nin gıda güvenliği politikalarını analiz etmekte, gıda güvenilirliğinin hukuki çerçevesini ve düzenlemeleri analiz etmektedir. Çalışmada mülakat yöntemiyle elde edilen verilerek derlenerek, AB müzakere sürecinin Türkiye?nin gıda güvenliği politikası üzerinde etkisi incelenmiştir. Bu bağlamda Türkiye?nin gıda güvenliği politikasının vasat ve muğlâk olduğu ortaya çıkmış; AB Ortak Tarım Politikasının gıda güvenliği politikasını farklı değişkenlerle etkilediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sustainable global food security has become a global issue, particularly since the food crises of 2007-2008. By exposing the fragility of the global food regime, the crisis proved that the issue of food security was not only a concern for under developed countries, but also deserved attention from developed countries. The main objective of this research is to seek the answer to whether or not Turkey has a sustainable food security policy. To achieve this, the study examines the differences and similarities between the food security policies of the European Union and Turkey. The main argument of this study is that food is also a contributing component of state power. After defining the meaning of food security, the study critically reviews the European and Turkish food security policies and analyses food safety legal frameworks and regulations in this context. The data collected from interviews conducted for this study was assessed and used to examine the influence of the EU accession process on Turkey?s food security policies. The findings showed that Turkey?s food security policy is vague and inadequate. It was also observed that the European Union Common Agricultural Policy has had an influence on Turkey?s food security policies.