Kur'an'ın tasrîf üslûbu (Tahlili ve Temellendirilmesi)
The method of the Qur'an's tasrîf (Analysis and Evaluation)
  1. Tez No: 351660
  2. Yazar: İRFAN KUŞCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULAZİZ HATİP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Üslûp, yöntem, sistematik, çeşitlilik, davet, i'câz, insan psikolojisi, Style, method, systematic, diversify, invitation, I'jaz, human psychology
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 352
Özet
Bu çalışmada Kur'ânî bir gerçeklik olmanın yanında kevnî bir realiteyi ifade eden tasrîf kavramı üzerinde durulmaya çalışılmıştır. Çalışmada öncelikli hedefimiz kavramın anlam alanı ve sınırlarını tayin etmek oldu. Bundan dolayı da ilk bölümde çeşitleri, ilintili kavram ve ilim dallarıyla tasrîf terimini çözümlemeye gayret ettik. Tasrîfler ele alınırken Kur'ânî ve kevnî sistemleri birbirine kıyaslamak konuyu daha da anlaşılır kılmaktadır. Alandan alana dalma, pek çok şekil ve sureti kullanma bunu yaparken de hep aynı öze bağlı kalma tasrîfin bu iki alanda da sergileniş şeklidir. Zaten âyetler yapısı gereği bir şeylerin alâmeti olma eğilimindedirler. İşte hakkın birer alâmet ve nişanesi olan bu âyetler türlü türlü ve çeşit çeşittir. Kavram bu şekilde anlaşıldıktan sonra sıra bunları Kur'ân'da tatbiki olarak göstermeye gelmektedir. Kur'ân'da tasrîfin iki farklı kulvardan ele alınabileceğini düşünmekteyiz. İlkin aynı bağlam içerisinde münasebete bağlı olarak; saniyen bağlam dışında Kur'ân'ın muhtelif yerlerindeki âyetleri birbirleriyle kıyaslayarak tasrîfleri incelemek mümkündür. Biz de bağlam tasrîfini, En'âm ve A'râf sûrelerinden bir bölüm üzerinde tatbikî olarak göstermeyi uygun bulduk. Bağlam dışı tasrîfi ise kıssa ve ibret alanları üzerinden takdim etmeye çalıştık. Daha sonra ise konunun insan psikolojisi ve onu kazanma adına ifade ettiği anlam, ayrıca tasrîflerin hikmet, kazanım ve bazı sonuçları üzerinde durmaya gayret ettik.
Özet (Çeviri)
In this study, it is tried to emphasis on the term diversify (tasreef), not only mean the reality of Qur'an but also reality of universe as well. Our primary aim was defining the semantic field and limits of the term. Therefore in the first chapter, we have analysed diversify (tasreef) with its types, related terms and sciences. While handling diversifies, comparing the Qur'anic and universal systems make the subject more understandable. Switching field to field and using many images, shapes even while keeping their main essence are the presents of diversify in two fields. In addition, verses are tend to be sign of many things. Thus, there are many verses, which are the signs and marks of God. After making the term of diversify more understandable, as for it's shown in Qur'an practically. We think that diversify may be handled with two different ways; first, in same context with relation; second, out of context comparing verses which are in various fields in the Qur'an. We decided to show diversify practically, in a chapter Surah of En'am and A'raf, which is in same context. As for diversify out of context, we have present it through stories and cases in point. Then we emphasise on the issue about human psychology and the value to gain it. Also we dwell on wisdoms, gains and some results of diversify.