Ürün yerleştirme ve Tv dizilerinde uygulamaları üzerine bir araştırma
Product placements and a research about executions in Tv series
- Tez No: 351778
- Danışmanlar: PROF. DR. A.ERCAN GEGEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Ürün yerleştirme, pazarlama iletişimi, faktör analizi, Product placement, marketing communications, factor analysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
2011 yılının Mayıs ayında Türk televizyonlarında serbest bırakılan ürün yerleştirme uygulamaları, tüketicilerine diğer markalardan sıyrılarak ulaşmanın yeni yollarını arayan reklamverenler için marka karmaşasından uzak ve diğer markalardan farklılaşabilecekleri yeni bir fırsat yaratmıştır. Yıllardan beri kitaplar, sinema filmleri, müzik klipleri, şarkılar ve bilgisayar oyunları gibi farklı mecralarda kullanılmakta olan ürün yerleştirme uygulamaları, Türk televizyonlarında da kendisine farklı kullanım biçimleri oluşturmuş ve oluşturmaya da devam etmektedir. Bu araştırmada, televizyon dizilerinde yapılan ürün yerleştirme uygulamalarına ilişkin genel tutumlar ve farklı ürün kategorilerine göre televizyon dizilerinde yapılan ürün yerleştirme uygulamalarının kabul edilebilirliği incelenmiş, televizyon dizisi izleyicilerinin sosyo-demografik özelliklerinin bu tutumlar üzerinde anlamlı farklılıklara sebep olup olmadığı istatistiksel analiz yöntemleri kullanılarak araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Product placement executions on TV have been released free in Turkey in May 2011 and these executions have generated a new opportunity to the advertisers who are looking for new opportunities to distinguish from other brands while trying to reach their consumers. Product placement executions have been used in movies, music videos, songs and computer games for years and advertisers have created and will continue to create new forms in Turkish TV channels for these types of executions. In this study, the general behaviors towards product placements in TV series and acceptabilities of product placements for different product categories have been analyzed on viewers of Turkish TV series.