Sera koşullarında biberin bitki su stresi indeksi ile verim ilişkisinin belirlenmesi
Relationships between water stress index and yield of pepper in greenhouse
- Tez No: 351906
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL CEMEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biber, Bitki su tüketimi, Su kısıtı, Bitki su stresi indeksi, Sera, Samsun, Pepper, plant water consumption, water deficit, plant water stress index, greenhouse, Samsun
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada bitki su stres indeksi (CWSI) infrared termometre kullanılarak sera koşullarında belirlenmeye çalışıldı. Sera koşullarında yetiştirilen biber bitkisi için CWSI modeli bitkinin enerji dengesi ve termodinamik prensipler ele alınarak belirlendi. Deneme 2010 yılı yaz döneminde kurulmuş ve farklı sulama düzeylerinin biber gelişimi ve verimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Deneme de Bafra Demre hibrit biber çeşidi kullanılmış ve dört farklı sulama konusu (S1 tam sulama, S2 % 70 sulama, S3 % 30 sulama, S4 susuz) oluşturulmuştur. Deneme konularında yaprak alan indeksi (YAİ), yaprak su içeriği (YSİ) gibi bazı parametreler izlenmiştir. Sulama suyu konularına göre örtü yüzeyi ile hava sıcaklığı farkı (Tc-Ta) hesaplanarak, CWSI belirlenmiştir. Deneme konularında en yüksek verim S1 konusunda (3077.1 kg/da) elde edilmiş ve sırasıyla S2 (2532.5 kg/da), S3 (2329.5 kg/da) ve S4 (1466.6 kg/da) olarak belirlenmiştir. Bunların sonucunda verim ile Tc-Ta ve CWSI arasında yüksek korelasyon (r = 0.94, r = 0.93) elde edilmiştir. Sera koşulları altında damla sulamayla sulanan biber için CWSI eşik değerinin 0.15 olması biber için en uygun sulama seviyesi olarak önerilmiştir. Bunun yanısıra bitki örtü sıcaklığına dayalı indeksler kullanılarak sulama zamanının ve verimin tahmin edilebileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Crop water stress index (CWSI) under greenhouse conditions was determined with infrared thermometers in present study. CWSI model for pepper was created by using plant energy balance and thermodynamic principles. Experiments were carried out during the summer of 2010 and effects of different irrigation water levels on pepper growth and yield were investigated. BafraDemre hybrid pepper cultivar was used as the plant material of experiments with four different irrigation treatments (S1-full irrigation; S2- 70% irrigation; S3-30% irrigation; S4-non irrigated). Leaf area index (LAI) and leaf moisture content (LMC) of treatments were observed. Plant cover ratio and air temperature differences (TcTa) were calculated to determine CWSI. While the highest yield was observed in S1 (3077.1 kg/da), it was followed by S2 (2532.5 kg/da), S3 (2329.5 kg/da) and S4 (1466.6 kg/da). High correlations were observed between yield and Tc-Ta and CWSI (r = 0.94, r = 0.93). A threshold value of 0.15 was recommended for CWSI of pepper under greenhouse conditions with drip irrigation. It was also proposed that irrigation scheduling and yield estimations might also be performed based on plant cover temperature-dependent indexes.