Sıcaklık etkisi altındaki düzlem kafes sistemlerin optimum tasarımı
Optimum design of planar truss systems subjected to temperature effect
  1. Tez No: 351989
  2. Yazar: MEHMET ZAHİD DEMİRLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapısal optimizasyon, sıcaklık ve optimizasyon, sıcaklık ve optimum kesit, kafeslerin optimizasyonu, sıcaklık etkisi, Structural optimization, temperature and optimization, temperature and optimum crosssection, optimization of truss systems, temperature effect
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu tez çalışmasında, düzlem kafes sistemlerin sıcaklık etkileri altında optimum tasarımı araştırılmıştır. Çubuk elemanların kesitleri tasarım değişkeni olarak seçilmiş ve toplam maliyetin bir göstergesi olarak çubuk kesit alanlarının toplamı seçilmiştir. Tasarım değişkeni olarak seçilen kesit alanlarında yapılan alt ve üst sınırlar, deplasman kısıtlamaları, rijitlik kısıtlamaları gerilme kısıtlamaları altında amaç fonksiyonu minimize edilmiştir. ''Differential Evolution'' nümerik optimizasyon metodu kullanılmıştır. Bir düzlem kafes sistem üzerinde amaçlanan optimizasyon yönteminin bir örneği gösterilmiştir. Görülmüştür ki; sıcaklığa maruz kalan kafes sistemlerde sıcaklığın optimum tasarımlar üzerinde önemli bir etkisi vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, optimum design of planar truss systems subjected to temperature effect are investigated. Cross-sections of truss elements are selected as a design variable and sum of truss section areas are selected as an indicator of total cost. Objective function is minimized as lower and upper limits are defined as design variable at cross sections, displacement limits, stiffness limits and stress limits.“Differential Evolution”numerical optimization method is used for analysis. An example of target optimization method for a planar truss system is shown. It is observed that temperature has an important effect on truss systems exposed to temperature effect.