Tekstil malzemeleri ile kapalı alan hava kalitesinin arttırılması
Improving indoor air quality with textile materials
- Tez No: 352017
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: İç hava kalitesi, sorpsiyon, tekstil, trikloretilen, yün lifi, Indoor air quality, sorption, textile, trichloroethylene, wool fiber
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Lif ve Polimer Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
İç hava kalitesi, insan sağlığı ve konforunu etkileyen önemli bir parametredir ve modern insan yaşamının yaklaşık % 90'ını kapalı ortamlarda geçirmektedir. Kapalı ortam havasında, azot oksitler, kükürt oksitler, karbon oksitler ve uçucu organik bileşikler başta olmak üzere pek çok kirletici gaz bulunmaktadır. Kirletici gazların yol açtığı baş ağrısı, boğazda iltihaplanma, kas ağrıları, cilt kuruluğu gibi etkiler, yaşam kalitesini düşürdüğü gibi, çalışan verimini de olumsuz etkilemektedir. Bu tez çalışmasında, tekstil malzemelerinin iç hava kalitesine olan etkileri incelenmiştir. Farklı liflere yönelik literatür çalışmasının yanı sıra, işlem görmüş yün liflerinin Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün“İç hava kalitesi kılavuzu: seçilmiş kirleticiler”listesinde yer alan gaz formunda trikloretileni adsorplama davranışı da deneysel olarak incelenmiştir. Deneysel çalışma sonuçlarına göre, yün liflerinin gaz formundaki trikloretileni adsorplayabildiği/absorplayabildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Indoor air quality is one of the major parameters affecting human health and comfort. Modern humans spend about 90% of their lives in indoors. There are various pollutant gases, especially nitroxides, sulfur oxides, carbon oxides, and volatile organic compounds, present in indoor air. Pollutant gases cause headaches, sore throat, muscle pain, dry skin result in poor quality of life. In this study, the effects of textile materials on the indoor air quality are examined. Not only the literature study of the different fibers has done but also gas trichloroethylene, which is in“WHO guidelines for indoor air quality: selected pollutants”report, adsorption behavior of processed wool fibers were observed by the experiments. According to the experimental study results, it was seen that wool fibers can adsorb/absorb gas form of trichloroethylene.