Rize ili sınırları içerisinde yetişen Sorbus L. (Rosaceae) türlerinin ekolojik, morfolojik ve anatomik incelenmesi
Ecological,morphological and anotomical study of Sorbus L. (Rosaceae )growing in province of Rize
- Tez No: 352018
- Danışmanlar: PROF. DR. VAGİF ATAMOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Rize, Sorbus L, morfoloji, ekoloji, anatomi, Rize, Sorbus L. morphology, ecology, anatomy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma 2011-2012 yılları arasında Rize florasında yayılış gösteren Sorbus L. taksonlarının, ekolojik, morfolojik ve anatomik özelliklerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Rize ili Grid sistemine göre A8 karesi içine girmektedir. Araştırma alanında Sorbus L. cinsine ait 4 takson tespit edilmiştir. Saptanan taksonlar; Sorbus aucuparia L., Sorbus subfusca (Ledeb) Boiss, Sorbus caucasica Zinserl. var. yaltırikii Gökşin ve Sorbus umbellata var. cretica (Lindl.) Schneider'dir. Rize florasında doğal olarak yayılış gösteren bu taksonların ekolojik, morfolojik ve anatomik özellikleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Araştırma alanında yayılış gösteren Sorbus L. taksonlarının lokaliteleri, yayılış gösterdiği ekolojik koşullar belirlenmiştir. Ayrıca Sorbus L. taksonlarına ait tür teşhis anahtarına da katkılarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This investigation is aimed to determine the species of Sorbus L. which spread in the flora of Rize and to examine the anatomical, morphological and ecological properties of this species between the years 2011 and 2012. Rize Flora located within A8 of the Grid System. In the area 4 taxa belongs to Sorbus L. were determined. These are; Sorbus aucuparia L., Sorbus subfusca (Ledeb) Boiss., Sorbus umbellata var. cretica (Lindl.) Schneider and Sorbus caucasica Zinserl. var. yaltırıkii Gökşin. Ecological, morphological and anatomical properties of Sorbus L. were examined. Locality map of Sorbus L. spread in this area, were examined. In the result of the investigation contributed to the species diagnosis key.