Planning transportation of forest products by using GIS based decision support system
CBS tabanlı karar destek sistemi ile orman ürünleri nakliyatının planlanması
  1. Tez No: 352098
  2. Yazar: ASO AZAD HAJI KAKOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH EMİN AKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman nakliyatı, orman ürünleri, ağ analizi, CBS, karar destek sistemleri, Forest transportation, forest products, network analysis, GIS, decision support systems
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Orman ürünleri nakliyatının planlanması birçok alternatif güzergahın değerlendirilmesini gerektiren karmaşık bir mühendislik problemidir. Bu durum orman ürünlerinin nakliyatının planlanmasında bilgisayar destekli yöntemlerin kullanımının ve optimum güzergahın sistematik olarak araştırılmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, toplam nakliyat maliyetinin minimize eden optimum güzergahın belirlenmesi amacıyla CBS tabanlı bir karar destek sistemi uygulaması gerçekleştirilmiştir. ArcGIS 10 programında“Network Analyst”uzantısı altında yer alan ağ analizi yöntemi aplike edilmiştir. Sistemin uygulanması aşamasında Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Kahramanmaraş Orman İşletme Müdürlüğü sınırlarında yer alan yol ağı verileri dikkate alınmıştır. Nakliyat maliyetini minimize eden optimum güzergahın araştırılmasında 10 üretim sahası ve iki orman deposu (Tekerek ve Suçatı) değerlendirilmiştir. Sonuçlar CBS karar destek sisteminin kullanılması durumunda her iki deponun da dikkate alınması durumunda toplam nakliyat maliyetinin %28,29 oranında azaldığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Transportation of forest products is a complex engineering problem that requires evaluation of many alternative routes. This indicates the necessity of using computer-assisted methods in planning transportation of forest products and systematically searching for the optimum route. In this study, an application of GIS based decision support system was implemented to determine the optimum route that minimized the total cost of transporting forest products. The network analysis method under“Network Analyst”extension of ArcGIS 10 program was applied. The road network data of Kahramanmaras (Central) Forest Enterprise Directorate at Kahramanmaras Forest Regional Directorate were considered in execution of the system. The optimum route with minimum unit cost in transportation of forest products was investigated by evaluating 10 harvesting units and two forest depots (Tekerek and Sucati). The results indicated that using GIS decision support system was able to reduce total transportation cost by 28.29% by considering both forest depots in the study area.