Mobil bankacılıkta güvenlik sorunların analizi
Analysis of security issues in mobile banking
- Tez No: 352193
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH GÜRSUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Banking, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Mobil güvenlik, veritabanı sunucusu, firewall cihazları, mobil bankacılık
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enformatik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada, mobil bankacılıkta güvenlik sorunları hem banka tarafı hem de müşteri yönüyle araştırılmıştır. Veri toplama araçları olarak veritabanı sunucuları, firewall cihazları, ağ trafiğini yakalayan wireshark programı kullanılmıştır. Ayrıca, 200 bilgi işlem çalışanına anket uygulaması yapılmıştır. Çalışmada, hem nitel hem de nicel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı“Açıklayıcı Karma Metot Tasarımı”kullanılmıştır. Bu çalışmada, her iki yöntemden de elde edilen veriler birlikte kullanılmış ve analiz edilmiştir. Çalışmanın içerik analizi yöntemin kullanımını kapsayan nitel boyutta elde edilen verilerin analizleri yapılmıştır. Nicel araştırma boyutunda ise çalışma grubundan alınan anket verilerinin analiz edilmesine yönelik istatistiksel tekniklerden yararlanmıştır. Böylece nicel ve nitel verilerin oluşturulması, bulguların geçerliliğini ve güvenirliğini arttırmıştır. Araştırmanın bankacılık tarafına ilişkin bulgular, mobil bankacılık tarafında firewall cihazına düşen saldırıların analizi ve veritabanı sunucusu üzerindeki mobil bankacılık kimlik tanımlama metotların analizinden oluşmuştur. Müşteri tarafına ilişkin bulgular ise, olta saldırı metodun analizi ve araştırma kapsamında geliştirilen“mobil bankacılıkta güvenlik sorunların analizi”anketinin analizinden oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, security issues in the mobile banking have been investigated in both bank and customer perspectives. For data collection, database servers, firewall devices and Wireshark software which captures network trafic have been used. Moreover, 200 IT professional were surveyed. In the study,“Explanatory Mixed Method Design”consisting of quantitative and qualitative methods has been used. Results obtained from the both methods have been used together and analyzed. The qualitative perspective of the research depended on the data obtained through the usage of the method. In the quantitative research perspective, statistical techniques for analyzing survey results obtained from the study group were applied. Thus, having quantitative and qualitative data improved the reliability and validity of the results. Results in the banking side consisted of analysis of attacks recorded on the firewall devices in the mobile banking part and analysis of mobile banking identity identification methods on the database server. Results in the customers side consisted of analysis of the phishing attack methods and analysis of the survey“Analysis of Mobile Banking Security Issues”. Keywords : Mobile security, database server, firewall devices, mobile banking