Bölgesel beslenme alışkanlıkları ve kemik mineral yoğunluğu verilerinin osteoporoz hastalığına etkisinin incelenmesi
Analysis of effects of regional dietary and bone mineral density data on osteoporosis disease
- Tez No: 352245
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NİYAZİ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biyomühendislik, Biostatistics, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, kNN, Anova, Beslenme alışkanlıkları, Osteoporosis, kNN, Anova, Nutrition habits
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada osteoporoz hastalığı hakkında iki farklı uygulama yapılmıştır.İlk olarak osteoporoz hastalığını etkileyen beslenme alışkanlıkları ve yaşanılan bölgenin osteoporoz üzerine etkisi incelenmiştir. İkinci olarak kNN yöntemi kullanılarak bilgisayar yardımı ile osteoporoz tanısının kestirimi yapılmıştır. Bölgesel beslenme alışkanlıklarının Türkiye coğrafyasında büyük farklılıklar gösterdiği ve bu beslenme alışkanlıklarının osteoporoz hastalığına yakalanma olasılığını nasıl etkilediği toplumda yaygın olarak kullanılan besinler ve besin gruplarının istatistikleri kullanılarak beslenme alışkanlıklarının hastalık ile ilgisi incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde mat-lab programı yardımı ile kNN yöntemi kullanılarak yapılan analizler ve bu analizlerden elde edilen sonuçları esas alınmıştır. kNN yöntemi hakkında bilgi verildikten sonra analizler sırasında kullanılan model açıklanmıştır. Bu modelde yer alan elemanlar ve malzemeler tanıtılmış, modelin seçilme nedeni üzerinde durulmuştur. Farklı besin grupları ve yaşam alışkanlıkları ile ilgili bilgilerden elde edilen sonuçlar grafiklerle birlikte sunulmuştur. Araştırmacıların bu konu üzerinde yapmış olduğu çalışmalardan elde ettikleri sonuçlara da yer verilmiştir. En son bölümde yapılan çalışma ile ilgili bir değerlendirme bulunmaktadır. Bu çalışmada İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hastanesinden alınan 486 kadın hastaya ait bilgiler kullanılmıştır. Yaşam ve beslenme tarzlarından OP yol açan ya da engelleyen bazı faktörlere ait haftalık maruziyet süreleri ve miktarlarına ait bilgiler toplanmıştır. Deneklerden çok sayıda çocuğa sahip olanların osteoporoz olma riskini arttırdığı gözlenmiştir. Menopoz osteoporoz oluşmasının temel sebeplerinin ortaya çıktığı bir dönem olarak tespit edilmiştir. Vitamin ve mineral kullanımının hastalıkla doğrudan ilişkili olduğu ortaya çıkmaktadır. Tablodaki verilerin sonucunda spor yapma sıklığı ile osteoporoz hastalığı arasında ilişki olduğu görülmektedir.Süt, sebze, meyve tüketimin osteoporoz oluşumuna etkisinin olup olmadığına ilişkin elde edilen verilere göre üç besin grubunun da hastalıkla ilişkisinin olmadığı yönünde sonuç elde edilmiştir. Et tüketiminin osteoporoz hastalığına sebebiyet vermesi beklenen bir sonuçtur.
Özet (Çeviri)
In this study two different methods applied on osteoporosis. First method, prepared as nutritional habits and different living zones nutritional habits effects on osteoporosis. Second method is kNN method. This method used with computer, and predicted patients diagnosis about osteoporosis. Regional nutritional habits has too many difference in Turkey. Have this differences effect on osteoporosis? We try to solve this question with using nutritional habits of regional parts. The second part of the study contains the analysis made with the mat-lab program and all of the results gain with used as kNN methods. After the program explained the model used during the analysis detailed, the element type, material properties and etc. are explained. The results are shown according to diagrams and diagnosis of patients. The results obtained from the analysis for different nutritional habits and regions. Also graphs explains diagnosis and prediction corrections. In this study, , Istanbul University Faculty of Medicine hospital patient information taken from 486 women were used. OP of life and diet that leads to some factors that prevent or belonging to the weekly duration of exposure and the amount of information was collected. Of the subjects having many children have been observed to increase the risk of getting osteoporosis . Menopause occurs as the main reason for the formation of osteoporosis has been identified as a period . The use of vitamins and minerals that are directly related to the disease are emerging. Data in the table as a result of doing sports with the incidence of osteoporosis disease association between görülmektedir.süt , vegetables, fruit consumption, formation of osteoporosis effect on whether the data obtained according to the three food groups the disease does not correlate results which were obtained. Meat consumption is expected to give rise to the disease osteoporosis is a result.