Gökçeada civarında bulunan Akdeniz taş mercanının (Cladocora caespitosa Linnaeus, 1767) dağılımı üzerine çalışmalar
Studies on the distribution of the Mediterranean pillow coral (Cladocora caespitosa Linnaeus, 1767) around Gökçeada island
  1. Tez No: 352246
  2. Yazar: SEDAT OZAN GÜREŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Cladocora caespitosa, Gökçeada, Kuzey Ege, dağılım, Cladocora caespitosa, Gökçeada, North Aegean, distribution
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Deniz Biyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Akdeniz ekosisteminde önemli bir yere sahip endemik bir tür olan Cladocora caespitosa Linnaeus, 1767 (taş mercan) bulunduğu bölgelerde banklar oluşturarak resif ekosistemlerinin devamlılığını sağlamaktadırlar. Bunun yanısıra, iklim değişikliklerinin, denizel komuniteler üzerindeki etkilerini belirlemede bioindikatör olarak kullanılırlar. Ayrıca bu karbonat üreticileri, fosil kalıntılarından geçmişteki iklimsel değişiklikler hakkında bilgi edinmemizi sağlarlar. Ege Denizi'nin kuzeyinde yer alan ve Türkiye'nin en büyük adası olan Gökçeada'da yürütülen bu çalışmada C. caespitosa' nın ada etrafında derinliğe bağlı dağılımı incelendi. 2012 ilkbahar ve yaz dönemlerinde Gökçeada'nın 25 farklı noktasından seçilen istasyonlarda SCUBA dalışlarla örneklemeler yapıldı. Çalışma istasyonları olarak Yıldızkoy, Yelkenkaya, Balık Çiftliği, Kaşkaval, Ali Bey Koy, Kanyer, Eğri Meşe, Kefaloz Burnu İç kısım, Kefaloz Burnu Dış Kısım, Kefal Burnu, Lüfer Burnu, Yüzen Taşlar, Akyarlar, İncesu, Mağaralar (Arabın gemisi), Kapıkaya Karakol Plaj, Laz koyu (Adalet Bakanlığı), Köpek Burnu, Sağlık Bakanlığı Tesisleri, Uğurlu Limanı (açık), Gizli Liman, Fidanlık, Marmaros, Pirinç Burnu ve Ördek Yalağı seçildi. Bu bölgelerin 5, 10, 15, 20, 25 ve 30 m derinliklerinde su kolonundan sıcaklık, pH, salinite, elektriksel iletkenlik, ışık geçirgenliği ölçüldü ve Cladocora caespitosa Linnaeus, 1767'nın su altı fotoğrafları çekildi. Saha çalışmaları esnasında C. caespitosa'nın ada etrafındaki dağılımı 5 ile 15 m derinlikler arasında görüldü. Kolonilerin en yoğun olarak görüldüğü derinlik kuzey bölgelerinde 10 m iken en az görüldüğü derinlik güney bölgelerinde 15 m olarak tespit edildi. Bu çalışma ile C. caespitosa türünün Gökçeada etrafındaki derinliğe bağlı dağılımı ortaya konmuş ve türün dağılım haritası oluşturuldu.
Özet (Çeviri)
Cladocora caespitosa Linnaeus, 1767 which has an important endemic role in the Mediterranean ecosystem provides the permanence of the reef ecosystems by forming banks in the habitats that are found. Beside this they are used as bioindicators for determining the effects of climate changes on the marine communities. Furthermore this carbonate producers provides us information about the climate changes in the past from their fossil residuals. In this study we investigated the distribution of C. caespitosa related to the depth around the Gökçeada which is the largest island of Turkey and situated in the North Aegean Region. Scuba diving was carried out in the selected 25 spots of Gökçeada during the spring and summer seasons of 2012. As study spots Yıldızkoy, Yelkenkaya, Balık Çiftliği, Kaşkaval, Ali Bey Koy, Kanyer, Eğri Meşe, Kefaloz Burnu (inside), Kefaloz Burnu (out side), Kefal Burnu, Lüfer Burnu, Yüzen Taşlar, Akyarlar, İncesu, Mağaralar (Arabın gemisi), Kapıkaya Karakol Plaj, Laz koyu (Ministery of justice), Köpek Burnu, recreational facilities of Ministery of healty , Uğurlu Limanı, Gizli Liman, Fidanlık, Marmaros, Pirinç Burnu ve Ördek Yalağı were selected. We measured the temperature, pH, salinity, conductivity and light penetration in 5, 10, 15, 20, 25 ve 30 m depths of these spots. Cladocora caespitosa Linnaeus, 1767 were photgraphed. During the study, it was found out C. Caespitosa were distributed between 5 and 15 m depths in the selected spots in Gökçeada. The depth distribution of C. Caespitosa show differences between North and South part of the island and while colonies has seen intensively in 10 m depths on the north part of the island, has poorly seen in 15 m depths of south part. In this study we proved the distribution of the species related to the depth around Gökçeada and the distribution map of the species were created.