Çerkeş-İsmetpaşa Orman İşletme Şefliği'ndeki karaçam (Pinus nigra) doğal gençleştirme çalışmaları üzerine bir araştırma
A research on the black pine (Pinus nigra) natural generation activities in Cerkes Ismetpasa Forest Drectories
- Tez No: 352249
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADİL ÇALIŞKAN, YRD. DOÇ. DR. SERVET ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toprak işleme, tohum kapanı, tohumlama kesimi, çimlenme, varyans analizi, Soil tillage, seed trap, germination, seeding cutting, analysis of variance
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Araştırmada, toprak işlemede kullanılan farklı ekipmanların gençleştirme çalışmalarının başarısı üzerine etkileri incelenmiş, elde edilen sonuçlara göre bazı önerilerde bulunulmuştur. Deneme alanına, 4 m² büyüklüğündeki, on iki adet deneme parseli rastgele şekilde yerleştirilmiştir. Deneme parsellerine eşit sayıda, toplam 2304 adet tohum (m²'ye 48 adet tohum) 2012 yılı Nisan ayında atılmıştır. 2012 yılı Mayıs ayından başlayarak Kasım ayına kadar deneme parsellerinde yaşamını sürdüren gençlik her ay kaydedilmiştir. Ayrıca, 2013 yılı Kasım ayında, parsellerde yaşamını sürdüren gençlik tekrar sayılmış aynı zamanda deneme alanında toprak işleme şekillerine göre rastgele seçilen otuzar adet fidanın boyu ve kök boğazı çapı ölçülmüştür. Yapılan ölçüm ve tespitler sonucu, Çerkeş gibi yarı kurak iklime sahip mıntıkalarda, makineli toprak işleme yapılan sahalarda başarının yüksek olduğu görülmüştür. Makineli toprak işleme yöntemleri içerisinde ise pullukla toprak işleme ilk yıllar için ekonomik açıdan daha avantajlı olsa da riperle toprak işlemede, pullukla toprak işlemeye nazaran daha fazla başarı ve daha sağlıklı, daha iyi gelişen bireyler elde edildiği belirlenmiş, bu tip sahalarda riperle toprak işlemenin kullanılması gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of different equipments, which are used in soil tillage, on regeneration success were examined and some suggestions were given according to the results. Twelve experimental plots were placed randomly in the study area. The size of each experimental plots are 4 m². Experimental plots were seeded equally with a total number of 2304 (48 seeds per m2) seeds in April 2012. After that, the number of seedling survival were recorded every month from May to November in 2012. Also, seedling survival were recorded again in november 2013 and growth of thirty seedlings which are selected randomly from all of the study area were examined. As a result of this study, it was found that soil treatment with machine is more successful in semi arid regions like Cerkes. Plowing method as a mechanical soil cultivation is economically more advantageous in first years. But the success and quality of young generations were better in soil treatment with ripper method compared to plowing. According to the research results, ripper soil treatment should use in such areas.