Arnebia densiflora ledeb bitkisinden elde edilen naftokinonların gıda, kozmetik ve ilaç endüstrisinde kullanılabilirliğinin araştırılması
- Tez No: 35245
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP KARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arnebia densiflora, naphthaquinone, alkannins, colouring matter, extraction, methods of analysis, stability, reaction kinetics, biological activity, toxicology
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, Arnebia densiflora bitkisinin içermiş olduğu alkannin türevlerinin gıda, kozmetik ve ilaç endüstrilerinde kullanılabilirlikleri araştırılmıştır. Bu amaçla ilk olarak köklerden alkannin türevlerinin elde edilebilme yöntemleri incelenmiş ve analiz metodları geliştirilmiştir. Gerek boyar madde gerekse tıbbi amaçlı kullanımlarında, doğal bileşiklerin sentetik olanlara nazaran daha az stabil oldukları bilinmektedir. Bu yüzden alkanninlerin bulundukları ortamlardaki stabilite testleri yapılarak reaksiyon kinetiği çalışılmış ve çeşitli ortamlarda dayanıklılıkları tespit edilmiştir. Arnebia densiflora köklerinden boyar madde ekstraksiyonu yaklaşık %5.5 verimle gerçekleştirilmiş, ekstrede etken madde olan terakrilalkannin ve izovaleril- ve a-metil-n-bütilakrilalkannin'in miktarları sırasıyla %20 ve %35.5 olarak bulunmuştur. Ana bileşen terakrilalkannin üzerinden naltakinonların çeşitli ortamlarda yapılan stabilite testlerinde, pH 2-3 değerlerinde uzun süre bozunmadan kaldıkları, güneş ışığı ve gün ışığı lambaların bozunmalarını hızlandırdığı ve en stabil olduğu çözücünün ise etilasetat olduğu bulunmuştur. Naftakinonların çalışılan ortamlarda birinci mertebe hız fonksiyonuna göre bozundukları görülmüştür. Ayrıca ekstre kullanılarak çeşitli farmasötik formülasyonlar hazırlanmış ve ışığa karşı stabilite testleri yapılmıştır. Gıda, kozmetik ve ilaç endüstrisinde kullanımlarına yönelik olarak sahip oldukları biyolojik aktivitelerini ortaya çıkarmak üzere farmakolojik çalışmalar yapılmış ve ekstrenin yara iyi edici etkileri belirlenmiştir. Ayrıca yapılan toksikolojik çalışmalarda da LD50 değeri 17.83 mg/kg olarak bulunmuştur. Elde edilen veriler, gıda, kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılmasına izin verilen maddelerle karşılaştırılmış, uygun formülasyonlarda bu alanda gerek boyar madde olarak, gerekse tıbbi preperatların bileşimine girebileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler Arnebia densifiora, naftakinon, alkanninler, boyar madde, ekstraksiyon, analiz yöntemleri, stabilite, reaksiyon kinetiği, biyolojik aktivite, toksikoloji
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, usability of alkannin derivatives in the form of naphthaquinones contained in Arnebia densiflora roots, in the food, cosmetics and drug industries had been searched. As the first step towards this goal, methods of production of the alkannin derivatives from the plant roots had been investigated and the methods of analysis had been developed. It is a known fact that natural products are less stable during their usage as both colouring material and as medicine, as compared to the synthetic ones. Therefore, this study aimed at determination of the stabilities of the alkannins under various conditions by conducting stability tests and by studying reaction kinetics in these media. Extraction efficiency for the colouring material from the roots of Arnebia densiflora was found approximately to be 5.5% while the quantities of the active materials, namely the teracrylalkannin and the mixture of isovaleryl- and a-methyl-r?-buthylalkannin were 20% and 35.5% in the extract, respectively. Based on the stability tests of naphthaquinones under various conditions it was found that, they had stayed stable for a long period of time for the values of pH 2-3; rate of decomposition had been increased under the effects of both the temperature and the lamps emitting sunlight and daylight spectrums; and they were most stable when ethylacetate was used as the solvent. Under the experimental conditions of this work naphthaquinones had been found to decompose according to first order rate kinetics. Additional work involved the preparation of various pharmaceutical formulations from the extract and the conduction of light-stability tests. Further studies included pharmacological work towards identifying their biological activities for use in food, cosmetics, and drug materials and determining their healing effects. Toxicological tests had indicated that the LD50 value was 1 7.83 mg/kg. Finally, the data obtained in this study had been compared with those materials' permitted for use in the food, cosmetics and drug products and it was concluded that the studied plant materials may not only be used as colouring agents in suitable formulations, but also be included within suitable medicinal preparations.