Arnebia densiflora (Norma.) ledeb. kök ekstresinin antiinflamatuvar, analjezik, yara iyileştirici ve karaciğer üzerine etkileri
  1. Tez No: 40621
  2. Yazar: YASEMİN AKTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. M. İPEK CİNGİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Arnebia densiflora, yara iyileşmesi, analjezik etki, antiinflamatuvar etki, Arnebia densiflora, wound healing, analgesic effect, antiinflammatory effect
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Çalışmamızda Arnebia densiflora (Nordm) Ledeb. kök ekstresinin antiinflamatuvar, analjezik, yara iyileştirici ve karaciğer hücre ve enzimleri üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı. Antiinflamatuvar deneylerde ağırlıkları 172,28 ± 3,59 g olan her iki cinsten 42 albino sıçan kullanıldı. Hayvanlar yedişerli 6 gruba ayrıldı ve herbir gruba sırasıyla serum fizyolojik, DMSO (dimetil sülfoksid) 1, 3 ve 5 mg/kg/gün dozunda Arnebia densiflora kök ekstresi ve 3 mg/kg/gün dozunda diklofenak sodyum ip. yolla 10 gün süre ile uygulandı. Analjezi deneyinde ise, ağırlıkları 29,59 ± 0,24 g olan her iki cinsten 70 albino fare kullanıldı. Farelerin 35'i Modified Koster Test'i, 35'i de Hot Plate Test'i için yedişerli 5 gruba ayrıldı. Herbir gruba sırasıyla serum fizyolojik, DMSO, 1 ve 3 mg/kg dozunda Arnebia densiflora kök ekstresi ve 3 mg/kg dozunda diklofenak sodyum oral yoldan uygulandı ve kıvranma sayılan ile Hot Plate'te bekleme süreleri saptandı. Karaciğer üzerine etkilerim araştırmak için de 10 gün süre ile i.p. yoldan serum fizyolojik, DMSO, 1 ve 3 mg/kg/gün dozunda Arnebia densiflora kök ekstresi uygulanan gruplardaki 24 sıçandan kan örnekleri alınarak SGOT, SGPT, ALP düzeyleri ölçüldü ve karaciğerleri çıkarılarak histopatolojik olarak incelendi. Yara iyileşmesi deneyleri için ağırlıkları 204,60 ± 3,28 g olan her iki cinsten 36 albino sıçan altışarh 6 gruba ayrıldı. Eter anestezisi altoda sıçanların sırt bölgesinde 1,5 cm uzunluğunda tam deri kesişi yapıldı. Yaralara günde iki kez % 2, 5, 10'luk Arnebia densiflora kök ekstresi ve % 5'lik dekspantenol içeren merhemler uygulandı. 3. ve 7. günlerde yara dokularında histopatolojik inceleme yapıldı. Sonuç olarak Arnebia densiflora kök ekstresinin doz bağımlı olarak analjezik ve antiinflamatuvar etki gösterdiği, bu etkinin diklofenak sodyuma yakın olduğu, yara iyileşmesini hızlandırdığı, karaciğer hücre ve enzimleri üzerine 5 mg/kg/gün dozuna kadar belirgin toksik tesirleri olmadığı, ancak daha yüksek dozlarda hepatotoksisite yönünden dikkatli olunması gerektiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
11 SUMMARY In this study, our aim is to investigate the effects of Amebia densiflora root extract on the inflammation, algesia, wound healing and hepatotoxicity. In the antiinflammatory experiments, 42 albino rats, weighing 172,28 ±3,59 g, are used. The rats were divided into 6 groups of 7 animals each. The animals in the each groups were administrated intrapertoneally serum physiologic, DMSO (dimethyl sulfoxide), 1, 3, 5 mg/kg/day Arnebia densiflora root extract and 3 mg/kg/day diclofenac sodium for 10 days. In the analgesic experiments, 70 albino mice, weighing 29,59 ± 0,24 g, are used. The mice were divided into 2 groups of 35 animals each. Then animals in each group were divided 5 subgroups of 7 animals. Animals in the each groups were administrated orally serum physiologic, DMSO, 1 and 3 mg/kg Arnebia densiflora root extract and 3 mg/kg diclofenac sodium for 10 days. The number of stretching movements and the time of latency was determinated. To research hepatotoxic effects, 24 albino rats in the antiinflammatory experiment groups, which administrated intrapertoneally serum physiologic, DMSO, 3, 5 mg/kg/day Arnebia densiflora root extract, were used. SGOT, SGPT and ALP levels were measured in their serum and their livers were observed histopathologically end of the experiment. In the wound healing experiments 36 albino rats were used. Mean weigth was 204,60 ± 3,28 g. Animals were divided 6 groups of 6 rats each. The backs of the rats were shaved under light ether anesthesia. 1,5 cm dermal and subdermal incisions were made on the right and left side of the midline. Drugs were administrated on the wound twice a day. The wound tissues were observed histopathologically in the 3th and 7th days. Finally this study has shown that Arnebia densiflora root extract has analgesic, antiinflammatory and wound healing activity and there is not significant toxic effect on the liver of 5 mg/kg/day dose.