Eşcinsel ve biseksüel erkeklerin psiko-sosyal sorunları ve bunları etkileyen faktörlerin incelenmesi (İstanbul 2012 çalışması)
Investigation of psychosocial problems of homosexual and bisexual males and influential factors (Study made in İstanbul 2012)
- Tez No: 352722
- Danışmanlar: PROF. AYŞE EMEL ÖNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: gey, biseksüel, içselleştirilmiş homofobi, depresyon, genel sağlık anketi-12, gay, bisexual, internalized homofobia, depression, general health questionnaire-12
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZETLezbiyen, gey ve biseksüel (LGB) bireylerin toplum içinde sosyal ayrımcılık gördüğü bilinmektedir. Bu grupların alkol, madde kullanımı gibi bazı alışkanlıklar, güvenli olmayan cinsel davranışlar ve bunlarla ilişkili sağlık sorunları açısından genel toplumdan daha yüksek riske sahip oldukları düşünülmektedir. Bu sebeplerden dolayı LGB sorunları bir halk sağlığı sorunudur.Bu çalışmada amaç, gey ve biseksüel erkeklerin içselleştirilmiş homofobi düzeyini saptamak, içselleştirilmiş homofobiye sebep olan etkenleri belirleyip, sağlık ile ilişkisini araştırarak bu grupların sağlıklarını geliştirmelerine halk sağlığı yaklaşımı ile yardımcı olmaktır.Kesitsel tipteki bu çalışmaya Lambdaistanbul LGB Derneğine üye olan gey, biseksüel erkek ile bu bireylerin yardımıyla kartopu örneklem yöntemi ile ulaşılan 210 eşcinsel erkek dahil edildi. Veriler İstanbul Beyoğlu İlçesinde 21 Nisan - 24 Haziran 2012 tarihleri arasında bireylere gözlem altında anket uygulanarak elde edildi. Ankette sosyo-demografik özellikler, madde kullanımı, güvenli cinsellikle ilgili tutumlar, cinsel yönelimleri ile ilgili yaşadıkları sorunlar, aile ve çevreden algıladıkları cinsel yönelime özel destek ve intihar davranışları sorgulandı. İçselleştirilmiş homofobi ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve Genel Sağlık Anketi-12 uygulandı.Katılımcıların %21,9'unda içselleştirilmiş homofobi vardı. Bu bireylerde depresyonun daha fazla olduğu, genel sağlık durumu algılamalarının daha kötü olduğu tespit edildi. Ailesi homofobik olan, eşcinselliği günah kabul eden, her gün alkol kullanan bireyler kendi cinsel yönelimlerine karşı homofobik bulundu. Sözlü tacize uğrayan bireylerin depresyon durumu, uğramayan bireylere göre istatistiksel anlamlı olarak yüksekti.Eşcinsel erkeklerin yaklaşık beşte birinde içselleştirilmiş homofobi vardır. İçselleştirilmiş homofobisi olanlarda depresyon ve genel sağlık durumunu kötü algılama daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
II.ABSTRACTIt?s known that lesbian, gay and bisexual (LGB) individuals are exposed to social discrimination in the community. Because these groups carry a higher risk than the general population due to alcohol and drug usege habits, unsafe sexual behaviour and associated health problems, the problems of LGB are a community health issue.The aim of this research is to determine the level of internalized homofobia of gay and bisexual males, to investigate its relations with health by determining the factors causing internalized homophobia and to help them to promote their health with the viewpoint of community health.In this study, gay and bisexual male members of Lambdaistanbul Association and others that were reached with the help of these members by snowball sampling method, totally 210 homosexual individuals were included.Data were gathered by applying questionnaires to gay and bisexual individuals with under-observational method at Beyoğlu district of Istanbul, in April 21- June 24, 2012. Sociodemographic traits, drug usage, attitudes related to safe sex problems, problems confronted because of their sexual orientation and specific support and suicide behaviours perceived from their families and environment were interrogated. Internalized Homophobia Scale, Beck Depression Scale and General Health Questionnaire 12 were applied.There was internalized homophobia in 21,9% of the participants. It was found that the rate of depression was higher and general health perception was worse among these individuals. The individuals with homophobic families, the ones perceiving homosexuality as a sin, abusing alcohol everyday are found to be homophobic against their sexual orientation. The depression level of the individuals verbally-harassed were found statistically higher than the ones not verbally-harrassed.Internalized homophobia is seen in one of every five homosexual males. Among those who have internalized homophobia, the rate of depression and bad general health perception are higher.