Ratlarda karaciğer iskemi/reperfüzyon hasarında glikoprotein ııb/ıııa inhibitörü olan tirofiban hidroklorid'in koruyucu etkilerinin incelenmesi
The protective effect of glycoprotein iib/iiia inhibitor tirofiban hydrochloride on ischemia/reperfusion injury in rat liver
  1. Tez No: 352826
  2. Yazar: İLHAN PALTACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKIN AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer, iskemi reperfüzyon, Tirofiban Hidroklorid, antioksidanlar
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmada karaciğer iskemi reperfüzyonun (İR) neden olduğu hasarın, birtakım biyokimyasal ve histopatolojik parametreler üzerinden değerlendirilmesi ve Glikoprotein IIb/IIIa inhibitörü olan, Tirofiban Hidroklorid (TH) uygulamasının, bu parametrelerde oluşabilecek değişikliklere etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu amaçla Wistar Albino türü erkek sıçanlarda, karaciğer dokusunda portal ven, hepatik arter ve safra yollarına 45 dakika iskemi, hemen sonrasında 60 dakika reperfüzyon uygulandı. Gruplardan birine iskemiden 30 dakika önce, başka bir gruba reperfüzyondan 30 dakika önce TH intraperitonel olarak verildi. Deney sonunda hayvanlar dekapite edilerek kan ve doku örnekleri alındı. Bulgular: Karaciğer fonksiyonlarını değerlendirmek amacıyla serumda aspartataminotransaminaz (AST), alaninaminotransaminaz (ALT) ve laktat dehidrogenaz (LDH) seviyeleri ölçüldü. Karaciğer doku örneklerinde katalaz, süperoksit dismutaz (SOD) ve glutatyon (GSH) düzeyleri ölçüldü. Alınan karaciğer doku örnekleri Hemotoksilen Eosin ile boyandıktan sonra ışık mikroskopunda histopatolojik olarak incelendi. Serumda ölçülen AST, ALT ve LDH değerlerinde İR sonucunda artış gözlenirken, TH verilen gruplarda bu parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşüş sağlanmıştır. İR gruplarında doku düzeyindeki katalaz ,SOD ve GSH değerlerinde azalma gözlenmiştir. TH verilen gruplarda ise antioksidan değerlerinde İR gruplarına göre artış gözlenmiştir. Histopatolojik olarak İR hasarının göstergesi olan hepatosellüler seviyedeki hasar, TH uygulaması ile belirgin olarak azalma göstermiştir. Sonuç: Bu çalışmanın sonucuna dayanarak, TH tedavisinin karaciğerde İR olayları sonucu oluşabilecek serbest radikal aracılı hasarı önleyerek, morbidite ve mortaliteyi azaltabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: We aimed to determine the liver ischemia-reperfusion (IR) damage via some biochemical and hystopathological parameters and aimed to determine the effects of tirofiban hydrochloride (TH), an inhibitor of glycoprotein IIb-IIIa, on the changes of these parameters in this study. Methods: Forty-five minutes of ischemia and 60 minutes of reperfusion at liver, portal vein, hepatic artery and biliary tract of Wistar Albino rats were performed. Intraperitoneal TH was applied to rats in a group 30 minutes before the ischemia and to another group 30 minutes before reperfusion. The rats were anesthetized and decapitated at the end of the study to obtain blood and tissue samples. Results: Serum aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), and lactate dehydrogenase (LDH) were analyzed to evaluate the liver functions. Catalase, superoxide dismutase (SOD), and glutathione levels were analyzed in liver tissue samples. Liver tissue samples were also analyzed under light microscope hystopathologically after stained with hematoxylin eosin. Serum AST, ALT, LDH levels were elevated in IR group, but a statistically significant decrease in these levels were detected in the groups TH applied. Decreases were detected in tissue catalase, SOD, and GSH analysis. Antioxidant values were decreased in IR groups with statistically significant differences. At the other hand antioxidant values were elevated in TH groups compared with IR groups. Hepatocellular damage as a marker of hystopathologic IR damage was significantly lower after TH application. Conclusion: As a result of this study, it is possible to suggest that, TH treatment can reduce the mortality and morbidity risks by preventing the liver from free radical damages after ischemia-reperfusion disorders. Keyworlds: Liver, ischemia reperfusion, tirofiban hydrochloride, antioxidants