Desfluran ve propofol-remifentanil anestezisinin erken postoperatif kognitif fonksiyonlar açısından karşılaştırılması
Comparison with postoperative early cognitive function after desfluran and propofol-remifentanyl anesthesia
  1. Tez No: 352827
  2. Yazar: CEYDA SUCULARLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT KARCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Desfluran, Propofol-Remifentanil, Derlenme, Kognitif, Desflurane, Propofol-remifentanil, Recovery, Cognitive
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZETAmaç: Çalışmamızda, elektif şartlarda timpanomastoidektomi ve septoplasti cerrahisi geçirecek hastalarda desfluran anestezisi ve propofol-remifentanil intravenöz anestezisinin intraoperatif hemodinamik bulgular, uyanma ve derlenme ile postoperatif nörokognitif fonksiyonları üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık.Yöntem: Etik onay, hasta veya hasta yakınlarının yazılı onamı alındıktan sonra elektif timpanomastoidektomi ve septoplasti planlanan Amerikan Anestezistler Derneği (ASA) I-II grubu 18-65 yaş arası 60 hasta dahil edildi. Hastalara ameliyattan 1 gün önce Mini Mental Test uygulandı. Hastalar ameliyat odasına alındığında elektrokardiyografi, pulse- oksimetre ve non-invaziv arteryel kan basıncı monitörizasyonu yapıldı. Anestezi indüksiyonu her iki grupta intravenöz 2 mg/kg propofol, 1?g/kg remifentanil ve 0,6 mg/kg rokuronyum uygulanıp 3 dakika sonra entübasyon yapıldı. İdame desfluran grubunda %40 O2 %60 N2O ve %4-6 desfluran ile sağlandı. Propofol- remifentanil grubunda ise 100 ?g/kg/dk propofol ile başlanıp, Bis pektral indeks (BİS) 40-60 arasında olacak şekilde sağlandı, remifentanil 0,25 ?g/kg/dk infüzyon hızı ve % 50 O2 % 50 hava ile idame sağlandı. Ameliyat bitiminde desfluran ve propofol kesilirken, bitimden 10 dakika önce remifentanil infüzyonu sonlandırıldı. Nöromusküler blok 0,01 mg/kg atropin ve 0,05 mg/kg neostigmin ile döndürüldü. Ekstübasyon saati, göz açma zamanı, Modifiye Aldrete Derlenme Skorları (MADS) hesaplanarak kaydedildi. Postoperatif 1. Saat ve postoperatif 24. Saat Mini Mental Test uygulandı.Bulgular: Desfluran ve propofol- remifentanil grupları arasında demografik özellikler ile eğitim durumu arasında anlamlı fark bulunmadı. Gruplar arasında kalp atım hızı, ortalama arter basıncı arasında fark yoktu. Her iki grupta ekstübasyon, göz açma, adını söyleme zamanı ile Aldrete skorları arasında anlamlı fark bulunmadı. Desfluran ve propofol- remifentanil grupları arasında postoperatif 1. Saat Mini Mental Test değerleri anlamlı olarak düşük bulunurken postoperatif 24. Saatte normal değerlere döndü.Sonuçlar: Desfluran anestezisi ve propofol-remifentanil intravenöz anestezisinin intraoperatif hemodinami, ekstübasyon, göz açma, adını söyleme zamanı, derlenme ve erken postoperatif nörokognitif fonksiyonlar açısından birbirlerine üstünlükleri bulunmadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBackground and Aim: İn our research in elective conditions, we aimed to compare desflurane and propofol-remifentanyl in patients undergoing elective septoplasty and timpanomastoidectomy surgical procedures, their effects on intraoperative haemodynamic parameters, recovery and how they affect cognitive functions in early stages.Methods: We studied 60 ASA I and II phsycal status, between 18 to 65 years old patient undergoing elective septoplasty and tympanomastoidectomy surgical procedures. All the patients examining and recording the age, body weight, education status one day before the surgical procedures. İntraoperative monitoring included electrocardiogram, pulse oximetry and non-invasive blood pressure. Anesthesia was induced with 2 mg/kg propofol, 1 ?g/kg fentanyl and 0,6 mg/kg rocuronium. Tracheal intubationwas performed 3 minutes later. Desflurane group and propofol remifentanyl group to achieved % 40 O2 and % 60 N2O with % 4-6 desflurane and 25 ?g/kg/min infusion and % 50 O2 and % 50 fresh gas respectively during maintanence. 10 minutes before the end of operation remifentanil discontinued, desflurane and propofol discontinued at the end of surgery. Residual neuromuscular blockade was reserved using 0,01 mg/kg atropine and 0,05 mg/kg neostigmine. When regular spontaneous breathing pattern was reestablished, the trchea was extubated and recorded haemodynamic and anesthetic variables simultaneously. The times to extubation, eye opening, aldrete scores also were recorded. Each patients postoperative 1 th and 24 th hour were asked Mini Mental State Examination and recorded.Results: There is no significant differences in educational status and demographic variables among groups. The two groups had similar HR, MAP and SPO2. There is no significant differences in time to extubation, eye opening and Aldrete scores in both groups. Minimental state test scores was significantly low postoperative 1 th hour in both groups. Postoperative 24 th hour Minimental state test scores was normalized in both groups.Conclusion: Between desflurane and propofol-remifentanil iv anesthesia no significant differences for the intraoperative haemodynamic and anesthetic variables, as well as BİS, time to extubation, eye opening, early recovery and postoperative early cognitive functions.