14 yaş tenis performans oyuncularının müsabakadaki kalp atım hızları ile aksiyonlar arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis regarding the relationship between heart rates and actions of the fourteen year old performance players during competitions
- Tez No: 352836
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN DELİCEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kalp atım hızı, Reaksiyon Zamanı, Tenis, Mental, Heart Rate, Reaction Time, Tennis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma, Ankara Tenis Kulübü 14 yaş performans takımı oyuncularının kalp atım hızlarının bazı aksiyonlarla göre farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymayı amaçlayan betimsel bir çalışma özelliği taşımaktadır. Çalışmaya Ankara Tenis Kulübü sporcularından, spor yaşı ortalama 7 ± 0.1yıl olan, 13-14 yaş aralığında 8 erkek 8 kız olmak üzere toplam 16 sporcu katılmıştır. Çalışma aynı sporculara 6 oyunluk tekler tenis müsabakası öncesinde nabız ölçer aracılığıyla kalp atım hızlarının ölçülmesi, tekler tenis müsabakası esnasında değişimlerinin gözlenmesi ve aksiyonlarla ilişkilendirilmesini, kapsamaktadır. Sporcuların müsabaka öncesinde boy, ağırlık, reaksiyon zamanı ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen veriler amaca uygun olarak tablolaştırılmış. Betimsel istatistik lerin yanı sıra RZ ve KAH değerleri değişimlerin belirlenmesi için frekans, ortalama ve standart sapma değerleri elde edilmiştir. Verilerin çözümlenmesi için SPSS 17.0 paket programı kullanılmıştır. Sporcuların müsabaka öncesinde, sırasında ve sonunda alınan ölçümlerin sonuçlarına göre KAH?da bir değişim olduğu gözlenmiştir. Sporcuların maç esnasında yapmış oldukları aksiyonlara göre KAH?da artış olduğu belirlenmiştir. Reaksiyon zamanların da ise cinsiyetlere göre farklılık olduğu gözlenmiştir. Sporcuların müsabaka esnasında KAH, oyunlarda aksiyonlara göre bakıldığında yorgunluk arttıkça KAH? nın düştüğü ve oyunun sonlarına doğru yükseldiği, ayrıca tenis sporunun mental olarak da maç esnasında performanslarına etki ettiği gözlenmiştir. Sonuç olarak çalışma bulgularıyla 14 yaş performans oyuncularının müsabaka dönemi ölçüm sonuçlarından genel olarak olumlu yönde bir gelişme sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study Ankara Tennis Club Performance team players 14 years of age heart rate according to some of the motor characteristics differ from each other aims to reveal has the characteristics of a descriptive study. The study, Ankara Tennis Club players , the mean age was 7 ± 0.1 sport the year, between the ages of 13-14 8 girls and 8 boys, including a total of 16 performance players participated. Working the players measurement of heart rate through the polar hours prior to competition, changes observed during the competition and includes parameters to be associated. Players prior to competitions height, weight, reaction time were measured. The data obtained were tabulated as practical . In addition to descriptive statistics RZ and heart rate values for the determination of changes in frequency, mean and standard deviation values were obtained. SPSS 17.0 software package was used for data analysis . Competitions athletes before, during and at the end of the measurements obtained according to the results of KAH, has also increased. According to the gender difference in reaction time was observed. Players during competition KAH, games, increasing fatigue, according to the parameters look was observed in the fall, and rise towards the end of the game. Study findings players 14 years performance measurement results, in general, a positive development in the period of competition it was detected.