Tavşan mandibulasında distraksiyon boşluğuna lokal olarak uygulanan alendronatın yeni kemik dokusu oluşumu ve distraksiyon hızı üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Effect of locally administered alendronate on new bone formation and distraction rate on distraciton osteogenesis in a rabbit mandible
- Tez No: 352835
- Danışmanlar: PROF. DR. UMUT TEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Alendronat, Bifosfonat, Distraksiyon Hızı, Distraksiyon Osteogenezisi, Histopataloji, Kemik İyileşmesi, Tavşan Mandibulası, Alendronate, Biphosphanates, Bone healing, Distraction rate, Distraction osteogenesis, Histopathology, Rabbit mandible
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Tavşan mandibulasında distraksiyon boşluğuna lokal olarak uygulanan alendronatın yeni kemik dokusu oluşumu ve distraksiyon hızı üzerine etkilerinin değerlendirilmesi Yapılan çalışmanın amacı distraksiyon osteogenezisinde, lokal alendronat enjeksiyonunun yeni kemik oluşumu ve distraksiyon oranına olan etkisinin değerlendirilmesidir. Bu amaçla 28 Yeni Zelanda tavşanı kullanılmıştır. Distraksiyon cerrahileri sol mandibulalar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Beş günlük latent periyodu takiben, 10 mm?lik distraksiyona ulaşılana kadar, distraksiyon periyoduna devam edilmiştir. Denekler her grupta beşer adet olacak şekilde 3 deney ve 1 kontrol grubu olarak 4 eşit gruba ayrıldı. 1.deney grubuna günlük 1 mm?lik distraksiyon ve 0.75 ?/kg konsantrasyonda serumda çözeltilerek hazırlanan Alendronat Sodyum (AS) distraksiyon boşluğuna uygulandı. 2. deney grubuna günlük 2mm?lik distraksiyon ve 0.75 ?/kg konsantrasyonda serumda çözeltilerek hazırlanan AS distraksiyon boşluğuna uygulandı. 3.deney grubuna günlük 2 mm?lik distraksiyon ve distraksiyon boşluğuna serum fizyolojik (0.2 ml) uygulandı. Kontrol grubuna günlük 1 mm?lik distraksiyon ve distraksiyon boşluğuna serum fizyolojik (0.2 ml) uygulandı. Tüm enjeksiyonlar operasyon sonrasında hemen ve birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü haftalarda uygulandı. Distraksiyon alanları DEXA (Dual-energy X-ray absorptiometry) ve histolojik olarak değerlendirildi. Çalışma sonuçları, lokal alendronat enjeksiyonunun yeni kemik oluşumu yönünden distraksiyon osteogenezisine olumlu yönde katkıları olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Effect of locally administered alendronate on new bone formation and distraction rate on distraciton osteogenesis in a rabbit mandible The objective of present study was the evaluation of the effect of locally administered alendronate on new formation and the rate of distraction on rabbit mandible. For his purpose, 28 new Zeland rabbit were used. Surgery was performed on the left side of all mandibles. After five days latency period, distraction were performed until the 10 mm distraction were achived. The animals were divided into three experimental and one control group. The first experimental group consist of animals with distraction at a rate of 1mm/day and receiving postoperative local alendronate injection to the distraction gap (0,75 ?g/kg). The second experimental group consist of animals with distraction at a rate of 2 mm/day and receving postoperative local alendronate injection to the distraction gap(0,75 ?g/kg). The third experimental group consist of animals with distraction at a rate of 2 mm/day and receiving postoperative local saline injection to the distraction gap(0.2 ml). The control group consist of animals with distraction at a rate of 1 mm/day and receiving postoperative local saline injection to the distraction gap(0.2 ml). All the injections will be applied immediately after the operation and post operatively on the first, second, third and fourth weeks. Distraction zones were evaluated using DEXA (Dual-energy X-ray absorptiometry) and histological analysis. Study results showed that locally injected alendronate applied group gave the best results regarding to new bone formation.