Alegebrium (aALT-711) un izole karotis arter preparatlarında fonksiyonel etkisi
Functional effects of alagebrium (ALT-711) on isolated carotid arter preparations
- Tez No: 352862
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAR SIRMAGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: AGE, Alegebrium, sıçan, karotis arter, vazodilatasyon mekanizmaları, AGE, Alegebrium, rat, karotis artery rings, mechanisms of vasodilation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çalışmamızda miyograf yöntemi ile glikozile protein çapraz bağ kırıcısı alagebriumun izole sıçan karotis arter preperatlarında etkisi incelenmiştir. Yapılan çalışmalarda alagebriumun özellikle diyabetik ve kardiyovasküler patolojilerde yapısal iyileştirici etkisi olduğu gözlenmiştir. Çalışmamızda ise, alagebriumun izole arter preperatlarında vazodilatör etkisi gözlenmiş ve bu etkinin mekanizması aydınlatılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla farklı agonist ve antagonistler varlığında alagebriumun vazodilatör etki mekanizması araştırılmıştır. Fenilefrin ve KCl önkasılması uygulanan segmentlerde vazodilatör etki gösterilmiş bu etkinin çeşitli antagonist inkübasyonları ile ne ölçüde gerilediği test edilmiştir. Bu amaçla; L-NAME, Glibenklamid, İndometazin, Metoprolol, Propranolol ve Tetraetilamonyum ve kalsiyum kanal aktivatörü BAYK 8644 kullanılmıştır. bulgularımızda endoteli intakt ve endoteli bozulmuş damarlar kıyaslandığında alagebriumun % gevşeme yanıtları açısından fark bulunmuştur. Endotelli segmentlerde alegebriumun anlamlı derecede artmış gevşeme yanıtı oluşturduğu görülmektedir. Fakat L-NAME inkübasyonu (NO inhibisyonu) gevşemeyi tam olarak ortadan kaldıramamıştır. Endotel dışı mekanizmalar açısından vazodilatasyon ile ilgili kanalların ( KATP , PGI2, BKca) ve reseptörlerin (ß1,ß2) bloke edilmeleri alagebriumun gevşeme yanıtını geri çevirememiştir. BAYK ile L tipi kalsiyum kanalları aktive edildiğinde ise gevşeme yanıtını geri çevirebilmiştir. Çalışmamız sonuçları, alagebriumun endotel aracılı ve L tipi kalsiyum kanal blokasyonu ile vazodilatör etkisinin olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In our study, glycosylated protein cross-link breaker of alagebrium effects were investigated isolated rat carotid artery with myograph. In our study, alegebrium shown vasodilatory effect on carotid artery rings especially this effect was significantly increased endothelium-intact ring. To clarify that vasodilatory mechanism of alegebrium ; different antagonists were used for reversed this effect. such as L-NAME, Glibenclamide, Indomethacin, Metoprolol, Propranolol and Tetraethylamonium and calcium channel activator BAYK 8644 was used. % relaxation responses of alagebrium were more significantly increased at intact endothelium than denuded arteries, But, incubation with L-NAME (inhibition of NO) relaxation couldn't reversed. Blocking vasodilation related to channels (KATP , PGI2, BKca) and receptors (ß1,ß2) couldn't reverse alagebrium's relaxation response. When calcium channels activated by BAYK could reverse relaxation response. In regarding our results that mechanism of alegebrium's vasodilator effect by blocking of L-type calcium channels and partially nitric oxide synthase enzyme blocking effect.