Agonist ve antagonist tedavi başlanmış ıvf hastalarında folikül sıvısı matriksmetalloproteinaz - 2 ve 9 düzeyinin karşılaştırılması
Follicular fluid expression of matrix metalloproteinases 2 and 9 in agonist group compared with antagonist group who were undergoing in vitro fertilization treatment
  1. Tez No: 352875
  2. Yazar: ERDAL BİLEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ BAHA ORAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: In vitro fertilizasyon, MMP-2, MMP-9, Agonist ve Antagonist tedavi, In vitro fertilization, MMP-2, MMP-9, Treatment of Agonist and antagonist
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
İnfertilite 1 yıl korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebe kalınamaması durumudur. İnfertilite etyolojisinin yaklaşık %30'unu oluşturan kadın faktörünün en önemli kısmı ovulatuar bozukluklar ve tuboperitoneal faktörlerdir. MMPs; folliküler büyüme-gelişme ve maturasyonu, ovulasyon üzerinde önemli etkileri bulunan proteazlardır. MMP-2 ve MMP-9'un temel görevlerinden birkaçı ovulasyon, implantasyon, gestasyon, laktasyon ve involusyona olanak sağlamaktır. Böylece corpus luteum formasyonun oluşması ve yeniden anjiogenezis ile overin düzenlenmesi ayrıca kalite ve fertilizasyon kabiliyetinde artmaya sebep olmaktadır. Bu çalışmanın amacı agonist (uzun protokol= lucrin) ve antagonist (kısa protokol= cetrotide) tedavi protokolleri başlanmış ıvf hastalarından elde edilen MMP-2 ve MMP-9 düzeyinin karşılaştırılması. İn vitro fertilizasyon hastalarından kontrollü overyan Hiperstimulasyon sonucu elde edilen foliküller sıvı oosit pick up işlemi ile toplanarak bu sıvılardaki MMP-2 ve MMP-9 aktivitesi değerlerine bakıldı. Alınan oosit gradelendi ve fertilize olup olmadığı takip edildi. Oosit gradeleri ile fertilizasyon arasında, oosit gradeleri ile MMP-2 ve MMP-9 aktivitesi değerleri arasında, fertilizasyon ile MMP-2 ve MMP-9 aktivitesi değerleri arasında, verilen ilaç protokolü ile fertilizasyon arasında, verilen ilaç protokolu ile MMP-2 ve MMP-9 aktivitesi değerleri arasında ilişki olup olmadığına bakıldı. MMP-2 aktivitesi değerleri ortalamaları bakımından antagonist ve agonist ilaç verilen gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Agonist grupta antagonist gruba göre anlamlı olarak daha yüksek düzeylerde bulundu (p=0,0001). Beşten az metafaz 2 oosite sahip hastaların MMP-2 değerleri ortalamaları, beş ve beşten fazla metafaz 2 oosite sahip hastaların MMP-2 değerleri ortalamalarından daha düşük bulundu. Beşten az metafaz 2 oosite sahip hastaların MMP-9 değerleri ortalamaları, beş ve beşten fazla metafaz 2 oosite sahip hastaların MMP-9 değerleri ortalamalarından daha düşük bulundu. Fertilize olmayan hastaların MMP-2 değerleri ortalamaları, fertilize olan hastaların MMP-2 değerleri ortalamalarından daha düşük bulundu. Fertilize olmayan hastaların MMP-9 değerleri ortalamaları, fertilize olan hastaların MMP-9 değerleri ortalamalarından daha düşük bulundu. Agonist tedavi alan grupta Grade A hastalarında MMP-2 ve MMP-9 değerleri ortalamaları, grade B ve C grubuna göre daha yüksek bulundu. Antagonist tedavi alan grupta Grade A hastalarında MMP-2 ve MMP-9 değerleri ortalamaları, grade B ve C grubuna göre daha yüksek bulundu. Sonuç olarak, MMP-2 ve MMP-9'un folliküler gelişim ve ovulatuar dönemde önemli rol aldığı çalışmalarda gösterilmiştir. MMP-2 ve MMP-9'un IVF hastalarında fertilizasyon durumunda foliküler sıvıda düzeylerinin yüksek olması anlamlıdır. Buda MMP-2 ve MMP-9'un başarılı IVF hastalarında prediktör olarak kullanılabilir olabileceğinin sinyalini vermektedir.
Özet (Çeviri)
Infertility is defined as the failure to conceive a recognized prenancy after 1 year of unprotected intercourse. 30 % of infertility etiology is the female factor. The most important female factors are ovulatuar disorders and tuboperitoneal factors. MMPs; are proteases that have a significant impact on follicular growth and development, maturation and ovulation. Some of the main tasks of MMP-2 and MMP-9 are ovulation, implantation, gestation, lactation and involution. Thus, the formation of the corpus luteum of the ovary, with the formation and regulation of angiogenesis also leads to increase in quality and capable of fertilization. The aim of this study is agonist (long protocol = Lucrin) and antagonist (short protocol = cetrotide) from patients with IVF treatment protocols have started to MMP-2 and MMP-9 level comparison. After contolled overian hiperstimulation, the follicular fluid was taken via oocyt pick up process from in vitro fertilization patients and evaluated the levels of MMP-2 and MMP-9 activity. We did a classification to the oocytes and observed the fertilization of this oocytes. We evaluated if there was a relationship between oocyte quality and fertilization ratio, oocyte quality and MMP-2 and MMP-9 activity levels, fertilization and MMP-2 and MMP-9 activity levels, drug protocol and fertilization. Antagonist and agonist of the drug in the mean values between the groups MMP-2 activity was statistically significant differences. Agonist group was significantly higher levels than antagonist group (p = 0.0001). MMP-2 in patients with less than five metaphase 2 oocytes, the mean values of five and no more than five patients with metaphase oocyte MMP-2 were significantly lower than the average of two values. Patients with less than five metaphase 2 oocytes, the mean values of MMP-9, five and no more than five patients with metaphase 2 oocytes, were lower than the averages of the values of MMP-9. The mean values of MMP-2 in patients with non-fertilize, fertilize MMP-2 levels in the patients were lower than the averages. The mean values of patients with non-fertilized MMP-9, MMP-9 in patients with fertilized values were lower than the averages. Agonist therapy in patients with Grade A group of MMP-2 and MMP-9 values averages were higher than those of grade B and C. Antagonist therapy in patients with Grade A group of MMP-2 and MMP-9 values averages were higher than those of B and C grade. In conclusion, MMP-2 and MMP-9 are importent to play a role in the follicular development and ovulatuary process. MMP-2 and MMP-9 are significant that the high leves of follicular fluid in the case of IVF patients with fertilization. So that MMP-2 and MMP-9 give the signal that maybe used as a predictor of successful IVF patients.