Ağır sepsisli hastalarda immunglobulin G- A- M tedavisinin karaciğer fonksiyon testleri üzerine etkisi
The effect of the immunglobuline G- A- M treatment on hepatic function tests in severe sepsis patients
  1. Tez No: 352874
  2. Yazar: AHMET BİNDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİ YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis, karaciğer fonksiyonları, Ig G- A- M kombinasyonu 42, Sepsis, hepatic functions, Ig G- A- M combination
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Ağır Sepsisli Hastalarda İmmunglobulin G- A- M Tedavisinin Karaciğer Fonksiyon Testleri Üzerine Etkisi Bu çalışmada, sepsis tanısıyla tedavi gören olgularda, klasik antibiyoterapiyi de içeren konvansiyonel sepsis tedavisi ile bu tedaviye eklenen Ig G- A- M kombinasyonunun karaciğer fonksiyon testleri üzerine olan etkisini araştırmayı amaçladık. 2005-2013 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi Cerrahi Erişkin Yoğun Bakım Ünitesinde ağır sepsis tanısı alarak Ig G- A- M kombinasyonu ile tedavi edilmiş tüm olgular geriye dönük olarak incelendi. Olguların demografik özellikleri; yaş, cinsiyet, yoğun bakımda kalış süreleri, genel eksitus günü, ilk 28 günde eksitus yaşayan oranı, genel eksitus yaşayan oranı, 28. gün eksitus hızı genel eksitus hızı, tanıları kaydedildi. Ig G- A- M kombinasyonu tedavisi öncesi ve tedavi sonrası dönemlerdeki olguların AST- ALT ve Albumin değerleri kaydedildi. İstatiksel karşılaştırmalarda p< 0.05 anlamlı kabul edildi. Çalışmada; Ig G- A- M kombinasyonu (Pentaglobin®) tedavisinin AST- ALT- Albumin değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik yapmadığı ancak bu değerlerin rakamsal olarak azaldığı görüldü. Sepsisin çoklu organ yetmezliğiyle seyreden bir klinik tablo olduğu da göz önüne alınarak, ilk organ yetmezliği gelişimi üzerinden 24 saat geçmeden, IVIG tedavisi başlanması hedeflenmelidir. IVIG kullanımının ağır sepsis tedavi protokolünde yerini belirlemek amacı ile daha geniş serilerde çalışmalar yapılması ve bu çalışmaların meta analizleri gerektiği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
The Effect of the Immunglobuline G- A- M Treatment on Hepatic Function Tests in Severe Sepsis Patients In this study, we aim to explore the effects on liver function tests of conventional sepsis treatment including classical antibiotherapy and Ig G-A-M combinations which is added to this treatment in cases treated for sepsis. All cases, diagnosed with severe sepsis and treated with Ig G- A- M combinations, in Adult Intensive Care Unit of Süleyman Demirel University Practice and Research Hospital between 2005-2013 have been examined. Demographic properties, age, gender, treatment period in intensive care, general eksitus day, rate of eksitus in first 28 days, rate of general eksitus life period, 28th day eksitus speed, general eksitus speed, diagnoses of cases were recorded. AST- ALT- Albumin values of cases before and after Ig G- A- M combinations treatment were also recorded. In statistical comparisons, p< 0,05 was assumed to be significant. In this study, it was observed that Ig G- A- M combinations (Pentaglobin®) treatment made no statistically signifiacant impact on AST- ALT- Albumin values however those values decreased numerically. As sepsis is a clinical course that progress with multiple organ dysfunctions, IVIG treatment should be commenced in 24 hours before the development of first organ dysfunction. We believe that studies and their meta analyses should be carried out on more extensive series in order to determine the place of IVIG use in severe sepsis treatment protocol.