SDÜ Tıp Fakültesi Acil Servisi'ne başvuran travma dışı erişkin karın ağrılı hastaların bir yıllık prospektif incelemesi
Evaluation of nontraumatic adult abdominal pain patients who admitted to Suleyman Demirel University Medical School Emergency Service during one year
- Tez No: 352877
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER TOMRUK, YRD. DOÇ. DR. Sadiye YOLCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Kesin Tanı, Karın Ağrısı, Emergency Service, Final Diagnosis, Abdominal Pain
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
SDÜ Tıp Fakültesi Acil Servisi'ne Başvuran Travma Dışı Erişkin Karın Ağrılı Hastaların Bir Yıllık Prospektif İncelemesi Tüm dünyada AS'e başvuran hastalara hızlı, doğru ve kesintisiz hizmet verme zorunluluğu AS'i diğer bölümlerden farklı kılmaktadır. Karın ağrısı yakınması AS'e başvuru nedenlerinin başında gelir ve tüm AS başvurularının %5-8'ini oluşturur. AS'de akut karın ağrısının tanı ve tedavisi tüm teknolojik gelişmelere rağmen hala önemli klinik sorunların başında gelmektedir. Tanıda anamnez, fizik muayene, görüntüleme ve laboratuvar yöntemlerinden yararlanılmakla birlikte akut karın ağrısının tanısında sorunlar devam etmektedir. Bu çalışmada Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) Acil Servisi'ne karın ağrısı ile başvuran hastaların sıklığının, yatırılarak tedavi edilenlerin oranının, karın ağrısına neden olan hastalık dağılımının, demografik özelliklerinin, morbidite, mortalitesinin belirlenmesi ve takiplerde elde edilen sonuçların değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmamızda 12 Mart 2012 ile 11 Mart 2013 tarihleri arasında AS'e başvuran 1080 hastanın demografik özellikleri, vital bulguları, fizik muayene bulguları, ağrı özellikleri, laboratuar tetkikleri, görüntüleme tetkikleri, kesin tanıları, konsultasyonları ve hastanın akıbeti bilgileri değerlendirildi. Hastaların yaşları incelendiğinde en genç hasta 18, en yaşlı hasta ise 97 yaşında idi. AS'e başvuran hastaların ortalama yaşı 41.9 olup, yaş dağılımının homojen olduğu görüldü. Hastalar cinsiyet açısından değerlendirildiğinde %39'unu (kişi: 421) erkekler, %61'ni (kişi: 659) kadınlar oluşturdu. Hastaların, karın ağrısı başladıktan sonra %12.9'u ilk 6 saatte, %42.4'ü 6-12 saat arasında, %44.7'si 12 saatten sonra AS'ye başvurdukları tespit edildi. AS'e başvuran karın ağrılı hastaların kesin tanıları incelendiğinde en sık rastlananlar sıklık sırasına göre nonspesifik ağrı %27.2, dismenore%10.6, peptik ulcus %8.6, renal kolik %6.6, apandisit %5.9, ileus %3.6 tespit edildi. AS'ye başvuran hastaların nihai durumları incelendiğinde en çok sırası ile %33 medikal tedavi ile rahatlama sonucu taburcu, %18.4 poliklinik kontrolü ile taburcu, %18.7 genel cerrahi servisine yatış, %9.4'ü dahiliye servisine yatış tespit edildi. Yapılan bu çalışmanın neticesinde AS'e başvuran travma dışı erişkin hastalarda anamnez ve fizik muayenenin önemi tekrar ortaya kondu. Anamnez ve fizik muayeneyi takiben lüzum halinde acil hekimine yardımcı olabilecek gerekli olan laboratuvar tetkikleri, görüntüleme yöntemleri ve konsultasyonlar süratle yapılıp hastanın kesin tanısı konup gerekli işlemlerin yapılmasının önemi ortaya çıkmıştır. Ayrıca karın ağrılı hastaların AS'e karın ağrısını takiben erken dönemde başvurmadığı tespit edilmiştir, bu konuda halkımızın bilgilendirilmesi ve bu konularda eğitim verilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu alanda daha geniş çaplı araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The obligation of fast, proper and continous service to patients who admitted emergency service is distinguished than other departments. Abdominal pain complaints are the main reasons of emergency service admissions and consists %5-%8 of all admissions. Diagnosis and treatment of acute abdominal pain in the emergency service, inspite of all technological developments those still are of the first order of importance clinical problems. Although anamnesis, physical examination, imaging and labratory methods are exploited, the problems in diagnosis of acute abdominal pain still remains. In this study, it was aimed to determine the frequency of the patients who came with the complaints of abdominal pain to SDU Emergency Service, the rate of those who hospitalized, distribution of disease which caused the abdominal pain, demographic characteristics, morbidity and mortality, to evaluate resaults which were received from the observations. In our study, demographic characteristics, vital findings, physical examination findings, pain etymology, labratory and imaging tests, final diagnoses, consultations and the general condition of 1080 patients were evaluated between 12 March 2012-11March 2013. While looking over the ages, youngest and oldest patient were 18 and 97 years old respectively. The patients who admitted to emergency service were avaragely 41,9 years old and age pattern distribution observed homogeneous. While the patients classified from the perspective of gender, man are made up 39% ( 421 people), women are 61% (659 people). It has identified that the patients after the start of abdominal pain 12.9% first 6 hours, 42.4% between 6-12 hours, 44,7% after 12 hours were admitted to emergency service. While analysing, the final diagnosis of patients who has abdominal pain in order of frequency of non-specific pain 27.2%, dysmenorrhea 10.6%, peptic ulcus 8.6% renal colic 6.6%, appendicitis 5.9%, and ileus 3.6% were identified. And also, most of patients, respectively, were 33% discharged in good condition with medical treatment, 18.4% discharged by ordering a control examination, 18.7% hospitalized into general surgery service, 9.4% hospitalized into internal medicine service. As a resault of this study, the importance of anamnesis and physical examination on the adult patients except trauma cases who admitted emergency service with the complaints of abdominal pain were stated. When anamnessis and physical examination are required to asist in case of needs of emergency physician, labratory tests, imaging methods and consultations should be done quickly and put patient's final diagnose, take necessary actions, were expressed. Finally, it is seen that the patients who have abdominal pain were not consulted emergency service in early period were identified. Therefore, further comprehensive studies on this issue are needed.