Leptin ve beta glukanın yara iyileşmesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparative analysis of the effects of leptin and beta-glucan on healing of wound
  1. Tez No: 352886
  2. Yazar: CENNET AK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FEHMİ ÖZGÜNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Yara iyileşmesi, Leptin, β-Glukan, anjiogenezis, hidroksiprolin, Wound healing, Leptin, β-Glukan, angiogenesis, hydroxyproline
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Yara iyileşmesi; fizyolojik ve biyokimyasal bir dizi olayın bütünleşmesi ile hücrelerin ürettikleri medyatörlerin ve ekstrasellüler matriksin yer aldığı karmaşık bir süreçtir. Yara iyileşmesi organizmanın en temel savunma mekanizmasıdır ve canlılığını sürdürmesi için başarması gereken bir aşamadır. Bu çalışma ile cerrahi insizyon yarası oluşturulan sıçanlara Leptin ve β-Glukan vererek yara iyileşmelerine olan etkilerini fizyolojik, histolojik ve biyokimyasal açıdan karşılaştırmayı amaçlamaktayız. Çalısmamızda kullanılan 32 adet Wistar albino dişi rat, her birinde 8 hayvan bulunan 4 gruba ayrıldı. Gruplar; Kontrol (oral SF+IP SF), Leptin (0.1 mg/kg IP tek doz leptin+oral SF) 7 gün , β-Glukan (50mg/kg oral β-Glukan+IP SF) 7 gün, Leptin+β-Glukan (50mg/kg oral β-Glukan +0.1 mg/kg IP tek doz leptin) 7 gün olacak şekilde planlandı. Ratların immün sistemlerini harekete geçirmek için Leptin ve β-Glukan yara yeri oluşturmadan 2 gün önce verilmeye başlandı. Çalışmanın 3. gününde sıçanın sırt bölgesinde orta hattın sağında bistüri ile 30mm uzunluğunda insizyon (tam kat deri) yapıldıktan sonra 3/0 atravmatik ipek ile sütüre edildi. İşlemler sırasında asepsi kurallarına uyuldu. Yapılan işlemler tüm deney gruplarına aynı şekilde uygulandı. Toplam 7 gün Leptin, β-Glukan ve Leptin+β-Glukan alan ratlar sakrifiye edilerek yara dokuları çıkarıldı. Çıkarılan yara dokularından histopatolojik parametrelere ve kollajen sentezinin göstergesi olan OH-proline bakıldı. OH-prolin ölçümleri açısından leptin ve β-Glukan gruplarında kontrol grubuna göre önemli derecede farklılık bulundu. Histolojik incelemelerde leptinin angiogenezisi ve epitelizasyonu artırarak β-Glukanın ise fibrozisi artırarak yara iyileşmesini olumlu yönde etkiledikleri gözlendi. Sonuç olarak; Leptin ve β-Glukanın farklı yollarla ve benzer oranda yara iyileşmesini hızlandırdıkları, yara iyileşmesinde oldukça etkin oldukları, beraber kullanıldıklarında ise aralarında antagonist bir etkileşim olabileceği sonucuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
Wound healing is a complicated process which includes the integration of a series of physiological and biochemical incidents and also includes the mediators, produced by cells, and extracellular matrix. Wound healing is the basic defense mechanism of an organism and it is a stage that needs to be achieved by that organism in order to survive. Within the scope of this study, it is aimed to compare the physiological, histological and biochemical effects of Leptin and β-Glukan on wound healing using rats wounded by surgical incision. In the study we used 32 Wistar albino female rats and they were divided into four groups of eight. The groups were planned as; the control group (oral SF+IP SF), Leptin (0.1 mg/kg IP single dose leptin+oral SF) for 7 days , β-Glukan (50mg/kg oral β-Glukan+IP SF) for 7 days, and Leptin+β-Glukan (50mg/kg oral β-Glukan +0.1 mg/kg IP single dose leptin) for 7 days. In order to activate the immune system of the rats, Leptin and β-Glukan were started to be given two days before the surgical incision. On the third day of the study, after we had made a 30mm incision (full-thickness skin) with a bistoury on the rats' dorsal surface, to the right of the midline, the incision was sutured with 3/0 atraumatic silk. During these operations, the rules concerning asepsis were obeyed. All these operations were done in the same way to all the groups in the experiment. The rats, which had taken Leptin, β-Glukan and Leptin+β-Glukan for 7 days, were sacrificed and their wounded tissues were uncovered. On these tissues, histopathological parameters and OH-proline, which is an indicator of collagen synthesis, were examined. It was found out that there was a significant difference between the control group and Leptin and β-Glukan groups in terms of OH-proline measurements. In histological analysis, it was observed that Leptin affected wound healing positively by increasing angiogenesis and epithelialisation and that β-Glukan influenced it in the same way by increasing fibrosis. Consequently, it was concluded that Leptin and β-Glukan accelerated wound healing in different ways, but at similar rates, that they could be quite efficient in wound healing and there could be an antagonist effect between them when used together.