Geç Hititler izinde Anadolu
Anatolia in Neo-Hittites track
- Tez No: 353042
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. CEMİL BÜLBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Geç Hititler, Tabal, Que, Hilakku, Melid, Gurgum, Karkamış, Sam'al, Pattin, . Neo Hittites, Tabal, Que, Hilakku, Melid, Gurgum, Karkamış, Sam'al, Pattin
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
M.Ö. 2. Binyılda büyük bir medeniyet kuran Hititler, Anadolu tarihine yaklaşık 500 yıl egemen olmuş ve Anadolu'nun siyasi kaderine yön vermişlerdir. Yine aynı coğrafyada siyasi varlıklarını uzun süre koruyan pekçok kavim ve medeniyet yer almıştır. Hititler'in, M.Ö. 13. yüzyılın başlarında meydana gelen Ege Göçleri'nin ardından yıkılmasından sonra Eski Yakın Doğu'da pekçok şehir devleti ortaya çıkmıştır. Hititler'in kültürlerini ve Anadolu'daki izlerini yüzyıllarca devam ettiren bu şehirlerin önemli bir kısmını Geç Hitit Şehir Devletleri oluşturmaktadır. Geç Hitit Şehir Devletleri, Tabal Que, Melid, Kummuh, Hilakku, Gurgum, Sam'al, Karkamış ve Pattin (Hattena) krallıklarından oluşmaktadır. Özellikle Orta ve Güneydoğu Anadolu ile Kuzey Suriye'de hâkim olan Geç Hititler, homojen bir yapıya sahip değildir. Bu devletler, zamanla bölgeye gelen Sami Aramiler ile Asurlar'ın etkisine girerek kozmopolit bir yapıya bürünmüştür.
Özet (Çeviri)
The Hittites established a great civilization in the 2nd Millennium B.C. They have been dominated in the Anatolia about 500 years. They gave direction to Anatolian History and political fortunes. And also there are many tribes and civilizations which were protected their political lives lived in the same area. Behind following the sea peoples migration, the Hittite Empire was collapsed. After then there were some small kingdoms which occupied in the earliest 13th century B.C. The most important of these kingdoms were Neo Hittite Kingdoms which continued Hittite's culture and their paths in Anatolia from many centuries. The Neo Hittite Kingdoms were consisted of Tabal Que, Melid, Kummuh, Hilakku, Gurgum, Sam'al, Karkamis and Patti(Hattena). Neo Hittites dominated in especially the middle and Southeastern Anatolia and Northern Syria. These Kingdoms hadn't got homogeneous structure however these states were exposed to Assur and Semitic Aramies' effect therefore they shaped with cosmopolite structure.