Bakır üflemeli çalgılarda odaklanma ve konsantrasyon tekniklerinin incelenmesi
A research on focus and concentration techniques for brass instrument playing
  1. Tez No: 353160
  2. Yazar: MERT CAN PARLAR
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. BEDİ DURHAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Üflemeli Çalgılar, Performans Psikolojisi, Farkındalık, Alexander Tekniğ, Wind Instruments, Performance Psychology, Mindfulness, Alexander Technique
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Üfleme ve Vurma Çalgılar Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Toplum normları ile 21.yüzyıl içinde klasik müziğe yüklenen anlamlar ve müzisyenlerin bireysel varoluş çabaları düşünüldüğünde, amacından kimi noktalarda sapmış olan konser sahnesi müzisyenin, gerçekleştirmekte olduğu yaratı ile ilgili belirsiz hisler yaşaması ve bunları işine yansıtmasına neden olabilmektedir.Müzikal performans söz konusu olduğunda birey, yanlış yargılar sebebiyle yüksek miktarlarda kaygı yaşayabilmekte, bu durum konsantrasyon eksiklikleri, zihinsel işleyiş bozuklukları, odaklanma ve dikkat kavramları üzerinde etkili olmakta, dolayısıyla kişi potansiyel yeteneklerini yeterince kullanamamaktadır. Konsantrasyon, dikkat kullanımı ve doğru odaklanma ile ilgili sorunlar, temelde olumsuz yargılara, duyumlara, düşünce kalıplarına kısacası kişinin yarattığı yanlış“tasarılara”dayanmaktadır. Bu tasarımlar, kişi konu ile ilgili gerekli becerileri ve farkındalığı kazandığı takdirde müdahale edilebilir kalıplardır. Üflemeli çalgı icracısı için zihin; tüm duygusal işlevlerinin, müzikal yeteneklerinin, teknik becerilerinin, fiziksel kabiliyetinin ve koordinasyonunun yaratıcısı, deposu ve düzenleyicisi konumundadır. Bu durumda, zihnin işleyişi ve performansın psikolojik etkenleri yönünden kullanışlı becerilere sahip olması önemlidir. Bu sayede sorunlarının çözümünde ve daha iyi bir müzisyen olma yolunda kendi gelişim yolunu tasarlayabilir. Farkındalık temelli yaklaşımlar ve Alexander tekniği gibi doğru kullanım yöntemleri, zihinsel süreçlerin, düşünüş biçimlerinin, zihnin ve bedenin doğru kullanılmasının yaratacağı sonuçlar ile sınırları olmayan bir gelişim potansiyelinin kapılarını araştırmacılarına ve uygulayıcılarına açmaktadır. Bu yaklaşımların yalnızca müzikal performans konusunda değil, performans ile ilişkili tüm alanlarda kullanılması neticesinde yararlı sonuçlar elde edileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
When thinking in terms of meanings assigned to classical music at 21th century under social values and musicians endeavors of existence in the musical world, the“stage”which is deviated from its purpose at some points, could cause doubtful thoughts for the musician about his job and his goals. When the subject is“musical performance”, individuals may exposed by high levels of anxiety because of improper thoughts and this may cause lack of concentration, defective mental functions, impaired focusing and attention so the musician will be unable to show his skills effectively. Problems related to concentration, attention and focusing generally occurs because of negative feelings, sensations and thoughts which depends on individuals own personal 'schemas'. These 'schemas' are convertible when an individual gain essential skills and awareness about the subject. For brass playing, mind acts as the source of coordination between emotional state, musical talents, technical functions and physical capacity. In this case, it is substantially important to have valuable skills about mind functionality and other psychological aspects of performance. Techniques used for development of physical and psychological aspects such as 'mindfulness' and 'Alexander Technique' opens new potentials for researchers and players in order to concentration and focusing. Practice of these approaches expected to be beneficial not only for musical performers, but also for other performing fields.