Mobil mekanların iç mekan organizasyonu ve örneklerle mobil ofis tasarımlarının analizi
Interior design of mobile spaces and analysis of mobile office designs with examples
- Tez No: 353159
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE SAYIL ONARAN, DOÇ. DR. EMİNE NUR ASİLTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Mekân, Mobil Mekân, Ofis, Mobil Ofis, Esneklik, İşlevsellik, Hareket, Space, Mobile Space, Office, Mobile Office, Flexibility, Functionality, Movement
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
İnsanoğlu için barınma kavramı, her dönem önemini koruyan ve geliştirilmeye açık bir konu olmuştur. Önceleri zorlu iklim koşullarından ve yabani hayvanlardan korunma amacıyla kullanılan mağara, ağaç kovuğu, çadır gibi yapılar zamanla gelişerek konut yapıları hâlini almıştır. Ancak, sağlanan gelişmeler Sanayi Devrimi ve teknolojinin ilerlemesi sonucunda sadece bir barınma unsuru olmaktan çıkmış, iş sahalarındaki genişleme ile ofis mekânları olarak da kullanılmaya başlanmıştır. Bu genişleme zamanla mekâna olan gereksinimin artmasına neden olmuş, çalışan sayısının çoğalması ile de mekânı verimli kullanamama sorununu doğurmuştur. Bu sorun iş verimindeki düşüşü de beraberinde getirmiş ve insanları çözüm arayışına itmiştir. Sonuç olarak da birçok ofis tipi ortaya çıkmıştır. Ancak, yoğun iş yaşamının sabit ofis ortamlarının yetersiz kalmasına neden oluşu, insanları daha farklı arayışlara yöneltmiş ve özellikle teknolojinin ilerleyişiyle sağlanan yenilikler mobil ofis yapılarının ortaya çıkışını kaçınılmaz kılmıştır. Bu çalışma; insanoğlunun barınma kavramından yola çıkarak ofis yapılarına ulaşması, beraberinde duyulan gereksinimler ve teknolojik ilerlemeler yardımıyla mobil ofis yapılarının ortaya çıkış sürecinin incelendiği 6 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; mobil ofis kavramı ve tarihsel gelişim süreci üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde; taşınabilir, yeniden yerleştirilebilir ve sökülüp – takılabilir örneklerle mobil mekân tipleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde; ofis kavramı, ofislerin oluşum nedenleri, çalışma şekilleri ve ofis tipleri incelenerek mobil ofis kavramının ortaya çıkış süreci araştırılmıştır. Dördüncü bölümde; iç mekân organizasyonunu belirleyen faktörler ve esneklik – işlevsellik unsurları bağlamında mobil ofislerin iç mekân organizasyonu ve tasarım kriterlerinin üzerinde detaylı olarak durulmuştur. Beşinci bölümde ise; Avrupa ülkelerinden çeşitli mobil ofis örnekleri araştırılarak mobil ofis yapılarının daha anlaşılır olması sağlanmıştır. Sonuç bölümü olan altıncı bölümde ise; diğer bölümlerde yapılan çalışmalar ve incelemeler doğrultusunda elde edilen bilgilere yer verilmiştir
Özet (Çeviri)
The concept of shelter has always been a crucial subject matter for human beings that is intended to be improved. Caves, tree cavities and structures like tents which had been previously used for protection from severe weather conditions and wild animals have evolved within time and gave birth to the rise of buildings. However, owing to the Industrial Revolution and the developments in technology, the need for a shelter went beyond housing. Due to the expansion in the business areas, shelters have been used as offices. These developments resulted in the increase in demand for interior space, and together with the rising number of employees, caused inefficient use of interior spaces. Thus, this problem has led to a decline in overall work performance, urging people to seek solution. As a result, multiple types of offices have come about. But, humans have looked for other alternatives since hectic business life rendered stationary offices insufficient. Inevitably, especially due to the technological innovations, mobile offices have emerged. In this work, comprised of six sections, the journey that led human beings to the office concept from the concept of shelter, resulting necessities, and the process of emergence of mobile offices due to the advances in technology are presented. In the first section, the notion of 'mobile office' and its historical development are emphasized. Types of mobile interior spaces are exemplified (portable, demountable) in the second section. On the other hand, in the third section, 'office' concept, the reasons for establishment of offices, the ways they work, and their types are analyzed and the process of emergence of mobile offices is studied. The factors that determine the organization of the interior spaces, flexibility - functionality terms, the design of interiors of mobile spaces and associated design criteria are examined in the fourth section. In the fifth section, several examples of mobile offices in Europe are scrutinized in order to clarify mobile offices. In the sixth section, which constitutes the conclusion of this thesis, information regarding the research conducted in the previous sections and its results is provided.