Türk örgüt kültüründe otorite ve otorite ilişkileri
Authority and authority relations in Turkish organizational culture
  1. Tez No: 353177
  2. Yazar: EMEL YİĞİTCEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NALAN YETİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Güç, otorite, otorite ilişkileri, örgüt, örgüt kültürü, Power, authority, authority relations, organization, organizational culture
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Örgüt kültürü, örgütün üyeleri tarafından paylaşılan değer, inanç ve tutumlar olarak tanımlanabilir. Bu değer, inanç ve tutumlar toplumsal kültürün yansımalarıdır. Örgüt içindeki otorite ve otorite ilişkileri ise kullanılan güç, bu gücün dayandığı kaynaklar, yöneticiler tarafından benimsenen liderlik özellikleri bakımından örgütün değerleriyle uyumluluk gösterir. Bu doğrultuda Türk örgüt kültüründeki otorite ilişkileri otokratik özellikler göstermektedir. Türk örgüt kültürünün otoriter özellikler gösterdiğini ortaya koymayı hedefleyen bu çalışmada, Türk örgüt kültürünün dikey hiyerarşik yapılanmasını ve emir-kumanda yetkisi içinde tanımlanabilecek ast-üst ilişkilerini yansıtması bakımından temsil yeteneği yüksek olduğu düşünülen bir kamu, bir devlet hastanesi örneklem olarak belirlenmiştir. Bazı farklılıklar olmasına karşın temelde her iki hastanede de otorite ilişkileri benzer özellikler göstermiştir. Frekans ve varyans testleriyle analiz edilen anket sorularıyla, çalışanların sosyo-demografik özellikleri ile örgüt kültürü değerlendirmeleri arasındaki ilişkiler, bu değişkenlerle kurumlarını otoriter ya da demokratik olarak değerlendirmeleri arasındaki ilişkiler ve kurumlarında otorite kavramına, otoritenin temsiline ve liderlik özelliklerine yönelik tanımları değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Tük örgüt kültüründeki otorite ve otorite ilişkilerini konu eden bu çalışmada, Türk toplumsal kültürün değerleriyle uyumlu olarak örgütlerin otokratik özellikler gösterdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizational culture can be defined as values, beliefs and behaviours which are shared by the members of the organization. These values, beliefs and behaviours are the reflection of the social culture. The authority and authority relations in the organizations are compatible with the values of the organizational culture with respect to the power use, the resources of this power and the leadership characteristics internalized by the managers in the organizations. Accordingly, Turkish organizational culture has autocratic characteristics in terms of the authority relations. In this study aiming at determining that Turkish organizational culture has autocratic features, one public and one private hospital, having been thought to have strong potentials with respect to the reflection of the vertical hierarchial structure of Turkish organizational culture and the superior-inferior relationship to be defined in the line of the command-order authoritization, have been determined as the sampling organizations. Although some differences have been observed, basically the authoritarian relations in both hospitals have showed similar characteristics. With the questionnaire analyzed by the frequency and variance tests, the relationship between the socio-demographic features of the hospitals? members and their evaluation of the organizational culture, the relationship between these variables and their assessment if the organization they work in is autocratic or democratic and their definition of the concept of authority, the representative of authority and leadership characteristics in their organizations have been assessed. All in all, in this study focusing on the authority and authority relations in Turkish organizational culture, the organizations have been determined as autocratic in proportional with the values of the Turkish social culture.