Cinsiyetleri farklı üniversite öğrencilerinin stresle başa çıkma tarzlarının aleksitimi düzeylerine göre incelenmesi
Research which analyzes different university students' styles of coping with stress according to their levels of alexithymia
- Tez No: 353178
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. BİNNAZ KIRAN ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Stres, Stresle Başa Çıkma, Aleksitimi, Stress, Alexithymia, Stress With Coping
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırma Cinsiyetleri Farklı Üniversite Öğrencilerinin Stresle Başa Çıkma Tarzlarının Aleksitimi Düzeylerine Göre İncelendiği betimsel bir çalışmadır. Çalışmanın örneklemini 2011-2012 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Mersin Üniversitesine bağlı bulunan çeşitli fakültelerden 383 erkek ve 494 kadın öğrenci olmak üzere toplam 877 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada, 30 maddeden oluşan Stresle başa Çıkma Tarzları Ölçeği ile 26 maddeden oluşan Toronto Aleksitimi Ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin cinsiyetleri, yaşamlarının çoğunu geçirdikleri yerleşim yeri ile bölümlerini öğrenebilmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Üniversite öğrencilerinin stresle başa çıkma tarzlarının aleksitimi düzeylerine göre inceleyebilmek için, bireylerin aleksitimi düzeylerinin ve cinsiyetlerinin stresle başa çıkma tarzlarına göre farklılaşıp farklılaşmadığı, iki yönlü Anova ile test edilmiştir. Stresle başa çıkma tarzları ölçeğinin alt boyutlarından ?kendine güvenli yaklaşım? ve ?boyun eğici yaklaşım? alt boyutunun varyansları homojen olmadığından iki yönlü Anova yerine bunun non-parametrik alternatifi olan Kruskal-Wallis analizi yapılmıştır. Yapılan iki yönlü Anova testinde bulunan farklılıkların hangi gruplardan kaynaklandığı görmek amacıyla Tukey testine başvurulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre stresle başa çıkma tarzlarının cinsiyete göre farklılaştığı gözlemlenmiştir. Erkeklerin kendine güvenli yaklaşımı ve iyimser yaklaşım tarzını kız öğrencilere göre daha fazla kullandıkları ortaya çıkmıştır. Kız öğrencilerin ise çaresiz yaklaşım ve sosyal desteğe başvurma tarzlarını erkek öğrencilerden daha fazla kullandıkları ortaya çıkmıştır. Ayrıca boyun eğici yaklaşım tarzında cinsiyete göre herhangi bir farklılığa rastlanmamıştır. Ayrıca stresle başa çıkma tarzlarının aleksitimi düzeylerine göre farklılaştığı bulunmuştur. Bireylerin aleksitimi düzeyi düştükçe stresle başa çıkma tarzlarından kendine güvenli yaklaşım, sosyal desteğe başvurma, boyun eğici yaklaşım tarzı ve iyimser yaklaşım tarzlarının daha çok kullandıkları ortaya çıkmıştır. Ayrıca bireylerin aleksitimi düzeyleri arttıkça çaresiz yaklaşım tarzını daha çok kullandıkları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive research which analyzes different university students' styles of coping with stress according to their levels of alexithymia. The experimental group consists of 383 male and 494 female, totally 877, students from various faculties of Mersin University's spring term of 2011-2012 academic year. The Ways of Coping With Stress Scale consisting 30 items and Toronto Alexithymia Scale consisting 26 items are used in this research. Also, the personal information form developed by researcher is used in order to learn students' genders, departments and settlements. In order to examine university students' ways of coping with stress according their levels of alexithymia, the effects of individuals' genders and departments on their alexithymia levels change are tested via bidirectional Anova. Instead of bidirectional Anova, Kruskal-Wallis Analyze ,which is a non-parametric alternative of Anova, has been made because variences of submissive approach which are sub-dimensions of the ways of coping with stress scale. Tukey test is used in order to see the source of differences finding in bidirectional Anova test. According to the results, coping styles differ in terms of gender. The research shows male students use self confident and optimistic approach more than female students. Otherwise females students use helpless approach and and the way of .social support more frequent than male students. Also, the style of submissive approach does not differ according to gender. Also, the results show that the ways of coping with stress differ according to level of alexithymia. The individuals who have lower level of alexithymia use more frequently self-confident, submissive, social support and optimistic approach styles. Also, it has been found that the individuals with higher levels of alexithymia use helpless styles more.