Mardin Süryanilerinin halk kültürü üzerine monografik bir inceleme
A monographic study on folk culture of Mardin Syrians
  1. Tez No: 353188
  2. Yazar: MEHMET RAĞIP ETE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENSAR ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mardin, Süryaniler, halk kültürü, inanış, halk edebiyatı ürünleri, Mardin, Syrians, folk culture, faith, folk culture works
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışmada Mardin ve ilçelerinde yaşayan Süryani halkının, halk kültürü incelenmektedir. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde araştırmamızın tasarımını oluşturan; konu, amaç, yöntem, kapsam ve sınırlılıklar konuları incelenmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde, araştırmamızın alanı olan Mardin ve çevresi ile ilgili kısa, tarihi ve coğrafi bilgiler verilmiştir.Üçüncü bölümde, araştırmamızın ana konusunu oluşturan Süryanilerin geçmişten günümüze tarihi, Süryanilerin dili ve edebiyatı ile ilgili bilgi ve Süryanilerin Türkiye'de en yoğun olarak yaşadıkları Tur Abdin bölgesi incelenmiştir.Araştırmamızın dördüncü bölümünde, Mardin Süryanilerinde geçiş dönemleri olan; doğum, evlenme, ölüm ve bunlarla ilgili uygulama, inanç ve pratikler incelenmiştir. Üçüncü bölümde ayrıca; Mardin Süryanilerinin bayram ve kutsal günleri, halk inanışları, halk hekimliği, halk mutfağı, çocuk oyunları ve halk sanatları konuları incelenmiştir.Araştırmamızın beşinci ve son bölümünde ise; Mardin Süryanilerinde halk edebiyatı ürünleri olan, türkü, ninni, tekerleme, bilmece, atasözleri, özdeyişler, dua, ilahi, masal ve efsaneler derlenmiştir.Bu çalışma Mardin Süryanilerinin halk kültürü üzerine monografik bir inceleme olup, araştırma ile ilgili genel bir değerlendirmenin yapıldığı sonuç bölümüyle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis study deals with folk culture of Syrian people living in Mardin and its surroundings. This study consists of five chapters. In the first chapter, this study deals with briefly historical and geographical information about Mardin and its surroundings.In the second chapter, this study deals with the main subject that is the hisory of Syrians from to present, information about Syriac language and literature, and Tur Abdin region where Syrians are densely populated in Turkey.In the third chapter, the study deals with transition periods of Mardin Syrians that are birth, marriage, death and the relavant application, faith and practice. Besides, in the third chaper, festival and sacred days, folk beliefs, folk physicians, folk kitchen, games for children and folk art are the other subjects.In the forth and last chapters, folk literature works of Mardin Syrians such as folk song, lullaby, repartee, riddle, proverbs, epigrams, prayer, hymn, folk tale, legends are gathered together.This study is a monographic research on folk culture of Mardin Syrians and it is completed with a conclusion chapter related with a general evaluation.