Abdullah Ziya Kozanoğlu'nun hayatı sanatı eserleri ve romanlarının gençlerin duygusal gelişimine etkileri
The life art and works of Abdullah Ziya Kozanoğlu and the effects of his novels on youth
- Tez No: 353228
- Danışmanlar: PROF. DR. HİMMET UÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Abdullah Ziya Kozanoğlu, Tarihi Roman, Roman Şahısları, Mekân, Anlatıcı ve Bakış Açısı, Anlatım Teknikleri, Duygusal Gelişim ve Gençlik, Abdullah Ziya Kozanoğlu, Historical Novel, Novel Characters, Setting, Narrator and Perspective, Techniques of Narration, Emotional Development and Youth
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 629
Özet
Bu çalışmada Türk edebiyatının tarihî macera romanı türünün öncüsü Abdullah Ziya Kozanoğlu'nun (1906-1966) hayatı, sanatı, eserleri ve ayrıca romanlarıyla gençleri duygusal yönden nasıl etkilediği üzerinde durulur.Edebiyat tarihimizin üretken şahsiyetleri arasında yer alan Kozanoğlu roman, tiyatro, hikâye ve köşe yazıları gibi edebiyatın birçok türünde eserler verir. Edebiyata şiirle başlar, ancak edebiyat tarihindeki asıl yerini romancı kimliğiyle alır. Romanları, en çok satılan, okunan ve beyaz perdeye aktarılan eserler arasındadır. Çalışmamızda bu eserler roman eleştiri metotlarına göre değerlendirilir. Aynı zamanda romanların, gençleri duygusal yönden nasıl etkiledikleri üzerinde de durulur.Abdullah Ziya, kırk yılı aşkın yazarlık hayatında Türk edebiyatına hizmet eden, eserleriyle dönemine ve Türk milletinin mazisine ayna tutan, Cumhuriyetin ilanından ölümüne kadar yeni kurulan rejimin toplum tarafından benimsenmesi için yoğun çabalar gösteren yazarlarımızdandır. O, Türklük anlayışıyla yoğrulan yeni bir Türk kimliği oluşturma yolunda büyük gayretler gösterir. Eserlerinde Türklerin büyüklüğünü ve üstünlüğünü anlatarak gençlere tarih bilinci aşılamayı ve tarih sevgisi kazandırmayı amaçlayan; ancak şimdiye kadar hak ettiği ilgi ve değeri görmediğini düşündüğümüz edebiyatımızın unutulan simalarından biridir.Çalışmalarıyla Türk edebiyatında birçok ilke imza atan Kozanoglu, romancılığı, tiyatroculuğu, mimarlığı, sporculuğu ve renkli kişiliğiyle Türk edebiyatı ve Türk kültürü tarihinde önemli yeri olan bir şahsiyettir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the life, art, and works of Abdullah Ziya Kozanoğlu (1906-1966), who was the pioneer of historical adventure novel of the Turkish literature, and also on how he influenced youth emotionally through his novels.Kozanoğlu, who was among the most prolific figures of our literary history, gave works in many literary genres such as novel, drama, story and columns. He began his literary career with poetry and took the actual place in literary history with his identity as a novelist. His novels are among the best-selling, most-read and the most film-inspiring literary works. In our study these works are analyzed according to the methods of novel criticism. How the novels influenced young people emotionally is also touched upon in the study.Abdullah Ziya was among the writers who served Turkish literature in his more-than-40-year writing life and shed light to his period and the history of the Turkish nation with his works, and made intense efforts, from the declaration of the republic until his death, for the adoption of the newly-established regime by the society. He endeavoured to create a new Turkish identity mingled with the concept of Turkishness. He was one of the forgotten figures of our literature who aimed to have young people gain awareness and love of history, and yet who we think has not so far received the interest and value he deserved.Pioneering in many fields, Kozanoglu, as a novelist, dramatist, architect, sportsman, and a versatile person, is an important figure of the history of Turkish literature and culture, who ought not to be neglected.