KAYTAM'da bulunan 274 numaralı klasörde yer alan Kayseri'ye ait Osmanlı resmi vesikalarının (1294-1295/ 1877-1878) transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
The transcription and assesment of official ottoman records in KAYTAM belonging to Kayseri from a study of the file numbered 274 (1294-1295)
  1. Tez No: 353239
  2. Yazar: PINAR BOYRAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHİTTİN KAPANŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ordu, Maliye, Kayseri, Sandık, Tekâüd, Army, the Treasury, Kayseri, Treasurer?s Office, Retired
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 571
Özet
Son yıllarda yerel araştırmalara yönelik çalışmalar yoğunlaşmış, bu araştırmalara kaynaklık eden yerel arşivler tartışılmaz bir değere sahip olmuştur. Bu anlamda KAYTAM'da bulunan Kayseri şehir tarihini yansıtan müstakil evraklar, incelenmesi gereken yerel arşiv belgeleri arasındadır. Bununla birlikte Osmanlı Devleti'nin son yıllarını doğru değerlendirebilmek için bu yerel arşiv belgelerine ihtiyaç duyulmakta ve bunların önemi giderek artmaktadır.?274 Numaralı klasörde yer alan Kayseri'ye ait Osmanlı resmi vesikaları (1294?1295)? tezimizin konusunu oluşturmaktadır. Tezimiz giriş kısmı hariç toplam dört bölümden oluşmaktadır: I. Bölümde Osmanlı Devleti'nde arşivcilik ve tezimizi oluşturan belgeler hakkında bilgi verdik. II. Bölümde belge özetlerini, III. Bölümde metin transkripsiyonunu verdik. IV. Bölümde ise okunan belgeler çerçevesinde genel bir değerlendirme yaptık.Söz konusu belgelerin çevirisiyle 1877-1878 tarihleri arasında Kayseri'nin askerî, idari ve mali kimliğine ait bilgilerle beraber, Osmanlı askerî ve idari teşkilatını daha iyi anlamamızı sağlayacak bilgilere de ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years studies on local researches have increased and local archives that are source to these researches have had an unquestionable value. In this sense individual document in KAYTAM that reflect the history of Kayseri are ones that must be analyzed. Moreover, these documents have gradually become increasingly essential to properly analyze the last period of Otoman Empire.Official Otoman records (1294-1295) belonging to Kayseri in the file numbered 274 are the subject of this thesis. Apart from the introduction the thesis consists of four parts. In the first part, we gave information about record keeping in the Ottoman State and about the records which are subject to the thesis. In the second part, we set out the abstracts of records and the relevant records in detail in the third part. In the last part, we made a general assesment in accordance with the transcriptions of these records.By transcribing these records, in addition to the Ottoman military and administrative organization between 1877 and 1878, we have obtained information that helps us to understand more accurately the military, administrative and fiscal identity of Kayseri.