Tomarza I-3432 numaralı Nüfus Defteri, Tomarza II-3433 numaralı Nüfus Defteri transkripsiyon ve değerlendirilmesi
Transcription and evaluation of Tomarza I-3432 Population Book and Tomarza II-3433 Population Book
- Tez No: 639380
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ KARTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Defter, Nüfus, Tomarza, Ermeni, Ottoman, Registry Book, Population, Tomarza, Armenian
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu Çalışmada KAYTAM (Kayseri ve Yöresi Tarih Araştırmaları Merkezi) kütüphanesinde bulunan Tomarza kazasına ait 24 sayfalık Tomarza I- 3432 numaralı nüfus defteri ve yine KAYTAM (Kayseri ve Yöresi Tarih Araştırmaları Merkezi) kütüphanesinde bulunan 96 sayfalık Tomarza II- 3433 numaralı defter olmak üzere iki adet nüfus defterinin, Osmanlı Türkçesinden günümüz Türkçesine defterlerin orjinal haline sadık kalınarak çevirisi yapılmıştır. Çalışma konusu olan Tomarza kazasına ait iki adet nüfus defterinde, Yukarı Mahalle, Cami Mahallesi, Cücün Mahallesi, Aşağı Mahalle ve yine Yukarı Mahalle olmak üzere 5 mahalle adı geçmekte ve bu mahallelerde yaşayan Ermeni erkek nüfusa ait bilgiler bulunmaktadır. Çevirisi yapılan bu nüfus defterlerinde sayımın hangi tarihlerde yapıldığı net olarak belirtilmese bazı sayfalarda (örnek: 14. sayfada fi 15 Safer, sene 62 ) metin içinde not düşülen tarihlere göre 1844- 1845 sayımının kaydedildiği nüfus defterleri olduğu tahmin edilmektedir. Defterlerin başında ve sonunda eksiklikler olduğu görülmektedir. Ayrıca orijinal defterlerde hane sayıları sıralı olarak verilmemiş, ikili sayfalar halinde verilmiştir. Dolayısıyla sayfanın A yüzünde bahsedilen hane sıralaması B yüzünde değişiklik göstermektedir. Sayfa numaraları düzenlenmiş olsa da hane numaraları defterlerin orjinaline sadık kalınarak aktarılmıştır. Defterlerin orijinal hali tezin son kısmına eklenmiştir. Defterlerin bazı yerlerinde yıpranma ve yırtılmalar olduğu için okunamamaktadır. Buralar açıklama kısmında … ve ? ile kırmızı renkle belirtilmiştir. Bazı sayfalarda bahsedilen haneden bir sonraki sayfada yine bahsedilmiş bunlarda yine açıklama kısmındaa belirtilmiştir. Çevirisi yapılan defterler önce ayrı ayrı değerlendirilmiş, sonra her iki defterin genel değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study analyzes the 24-page Tomarza I-3432 population registry book belonging to Tomarza district included in the KAYTAM (Kayseri and Local History Research Center) library and the 96-page Tomarza II-3433 population registry book included in the KAYTAM (Kayseri and Local History Research Center) library. These population registry books have been translated from Ottoman Turkish to today's Turkish, with the least error to keep with the original version. In the two population registers of the Tomarza district, which is the study area, it is observed that the Armenian population living in a total of 6 neighborhoods in the district have been analyzed including the Yukari district, the Camii quarter, a quarter with an unknown name, the district of Cucun district, the Aşaği district and in the Yukarı district as registered during the census. All these neighborhoods have Armenian inhabitants so the study has been carried out only on the Armenian population. Although it is not clearly stated in the translated population books on which the census was made, it is the population book where the 1844- 1845 census was recorded according to the dates specified in the text. On the other hand, it is seen that there are deficiencies at the beginning and end of the document. Also, in the original document, the numbers of the households are not given sequentially, but are given in double pages. Therefore, the order of the households mentioned on the A side of the page varies on the B side. Although the page numbers have been arranged, the household numbers have been transferred to the original as in the original document. Original documents are attached to the last part of the thesis. Some parts of the document cannot be read due to wear and tear. These are indicated with“?”. Sometimes, the inhabitants of a house mentioned on one page is mentioned again on the next page and these are also mentioned in the explanation section. The translated books have first been evaluated separately and then a general evaluation of both books has been made.