İngiltere'nin Kürt politikası (1918-1923)
The Kurdish policy of Britain (1918-1923)
- Tez No: 353264
- Danışmanlar: PROF. DR. M.METİN HÜLAGÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İngiltere, Kürt, Kürdistan, Binbaşı Noel, Talbot Wilson, Irak, Bedirhanlılar, Britain, Kurd, Kurdistan, Major Noel, Talbot Wilson, Iraq, Bedrkhans
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 697
Özet
İngiltere'nin Kürt Politikası (1918-1923) başlıklı çalışmamız dün-bugün-yarın örüntüsünün ilk basamağını oluşturmaktadır. İngiltere; 1800'lerin başından itibaren Kürtlerin yaşamış olduğu bölgelere pek çok seyyah, arkeolog ve istihbarat uzmanı göndermiştir. Bölgeye gönderilmiş olan bu kimseler, gördüklerini, yaşadıklarını ve izlenimlerini ülkelerine döndükten sonra hemen makale ya da kitap halinde yayınlamışlardır. Yayınlanan bu bilgilerin tamamının tabiki doğru ve isabetli olduğu düşünülemez; ancak, elde edilen bilgilerin arıtılması ile varılan sonuçlar, geçmişin üzerine inşa edilecek gelecek planlamasında çok önemli bir harç görevi üstlenmiştir. İngilizler, Anadolu içerisinde Seyit Abdülkadir ve Bedirhan Bey ailesinin üyeleri ile yürüttükleri çalışmalara paralel, Irak içerisinde Şeyh Mahmud ve Seyit Taha ile, İran içerisinde Şikak aşireti lideri Simko ile ve Avrupa'da Şerif Paşa ile eşzamanlı görüşmeler gerçekleştirmişlerdir. Çalışmamızın tarih aralığında Irak ağırlıklı coğrafyada E. W. C. Noel, E. B. Soane, A. T. Wilson, G. Bell, P. Cox; İstanbul'da Amiral Calthorpe, Amiral Webb, A. Ryan; Londra'da Lord Curzon ve W. Churchill İngiltere'nin Kürt politikasının belirlenmesinde birinci derede belirleyici aktörler olmuşlardır. Osmanlı Devleti'nin son günlerini yaşadığı, Cumhuriyet Türkiye'sinin ise temellerinin atıldığı bir dönemde, Türk-Kürt münasebetleri ise başlı başına birçok doktora tezine konu olmayı hak edecek ölçüde geniş bir konu olduğu için, tezimizde bu bölüm ana hatları ile ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our work of Britain's Kurdish Policy (1918 – 1923) constitutes the first step of yesterday- today – tomorrow pattern. From the beginning of 1800, Britain sent many voyagers, archaeologists and intelligence specialists to the regions where Kurdish people lived. Those people wrote what they saw, lived and observed as soon as they turned back to their country. It can not be thought that all these written information is accurate and appropriate, but results obtained by refining these information have an important mission about planning the construction of the future on the past. The English, in parallel with their operations with the family members of Seyit Abdulkadir and Bedirhan Bey in Anatolia, had negotiations simultaneously with Şeyh Mahmud and Seyit Taha in Iraq and with Simko in Iran, leader of Şikak tribe, and Şerif Pasha in Europe. In the history range of our work, E. W. C. Noel, E. B. Soane, A. T. Wilson, G. Bell, and P. Cox in geography largely Iraq, Admiral Calthorpe, Admiral Webb and A. Ryan in Istanbul, Lord Curzon and W. Churchill in London are the primary actors of defining Britain's Kurdish Policy. The era in which Ottoman State was living its last days and the basis of Turkish Republic was being founded, the relationship between Turks and Kurds is such an extensive issue that it deserves to be the subject of many doctoral dissertations on its own, so in our thesis this point is tried to be mentioned in its main line.